ENDRING. Ernst Hansen mener at regelverket for kommunale avgifter må endres, og mer regnes ut fra antall beboere i hus og leiligheter enn å beregnes ut fra boenhet. Dagens ordning mener han spesielt rammer eldre aleneboere. Foto: Knut Solnes
ENDRING. Ernst Hansen mener at regelverket for kommunale avgifter må endres, og mer regnes ut fra antall beboere i hus og leiligheter enn å beregnes ut fra boenhet. Dagens ordning mener han spesielt rammer eldre aleneboere. Foto: Knut Solnes

Klart råd fra eldreråd – vil ha lavere kommunale avgifter for aleneboere

Ernst Hansen mener dagens regelverk for kommunale avgifter i Bardu er urettferdig. Han har det kommunale eldrerådet i ryggen når det nå blir kamp om avgiftsnivået der man mener at spesielt aleneboere må få lavere avgift.

Publisert Sist oppdatert

I et vedtak i eldrerådet som ble gjort like før sommerferien heter det at kommunale avgifter må utregnes etter størrelse på familier, der det gis en prosentvis reduksjon i forhold til antall beboere i husstanden.

Hansen sier til Nye Troms at man foreløpig ikke har fått noe positivt gehør for forslaget, men at saken vil bli tatt opp igjen i neste møte i rådet der han håper at både kommunedirektør og ordfører stiller.

– De er begge invitert til dette møtet, sier han.

Gradert

Ernst Hansen forteller at det er renovasjonsavgiften saken dreier seg om. Når det gjelder for vann kan den enkelte husstand selv etablere vannmåler for slik å betale for det de bruker.

– Det må selvsagt hver og en bekoste, men det er altså en mulighet husstandene har. Når det gjelder renovasjon der avgiftene i dag er lik for alle, mener vi det er på tide med en ordning som er gradert slik at man enten betaler ut fra mengde eller ut fra antall beboere i husstanden, sier han.

Ikke riktig

Dagens ordning med likt for alle mener han ikke er riktig, og at det framstår som en urettferdig ordning som rammer husstander med få beboere - og da spesielt aleneboere.

– Vi tenker at saken er viktig både for eldre og enslige. Mange bor i store hus der de betaler avgifter for vann og kloakk etter antall kvadratmeter i huset sitt. Renovasjon betaler man samme avgift om man enten er bare èn beboer eller ti, sier Hansen.

På tide

Selv om det ikke er kommet noen signaler fra kommuneadministrasjon om at man skal se på saka, mener Hansen dette ikke betyr at saken er over. Han mener tiden er inne for å gå igjennom reglene for kommunale avgifter og få en mer rettferdig ordning.

– Vi har flere ting vi ønsker å ta opp i møtet vårt 6. september, blant annet denne saka – og der vi ønsker at kommuneledelsen stiller. Så vi har tenkt å følge opp saka og det vedtaket som er gjort i eldrerådet, sier han.

Vurderes

Kommunedirektør Stine Jakobsson Strømsø i Bardu kommune sier forsalget fra eldrerådet vil bli vurdert. Og at vurderingen blir gjort i budsjettarbeidet fram mot jul.

– Eldrerådet i Bardu er svært aktivt. Det setter vi stor pris på, og er glad for engasjementet de viser. Flere av spørsmålene de kommer med legger opp til økte utgifter, noe som gjør at det blir en del av budsjettarbeidet. Jeg vil vurdere eldrerådets forslag, i likhet med andre innkomne forslag. Så blir det opp til kommunestyret og endelig vedta budsjettet og betalingsregulativet for neste år, sier hun.

Powered by Labrador CMS