Klimaendringer og forebygging av klimaendringer

MENINGSBÆRER: Anneli Anfeltmo ved Målselv Senterparti. Arkivfoto: Malin Cerense Straumsnes
MENINGSBÆRER: Anneli Anfeltmo ved Målselv Senterparti. Arkivfoto: Malin Cerense Straumsnes

I sommer kom FNs nye klimarapport med dystre meldinger om menneskeskapte klimaendringer.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Endringer i klima byr på store samfunnsmessige konsekvenser over hele verden. For å redusere klimaendringer må vi både redusere klimagassutslipp, og forebygge konsekvensene av klimaendringene. Det tar Senterpartiet på alvor.

Norge har de siste årene kommet med flere klimatiltak som å stimulere til å kjøpe el-bil, fylle bio-diesel på tanken, kjøttfri mandag og fokusere på gjenbruk av klær, materialer, møbler samt bygge miljøvennlige hus.

Byer har stort fokus på fordrøying av vann. Eksempler på det er at de som bygger nytt legger grønne eller blåe tak. Takene fordrøyer vannet slik at overvannsledningene ikke blir overbelastet ved intensiv nedbør.

Desverre er mange av klimatiltakene man ønsker å innføre tilgjengelig for noen, men langt fra alle. Folk med kapital kan kjøpe seg nye elbiler og nyte godt av momsfradrag og gratis passeringer i bomringene. Folk som ikke har råd eller har vilje til å kjøpe seg ny el-bil eller kan reise kollektiv subsidierer i praksis de som passerer gratis. Videre kunne vi nylig se nyhetsartikkelen om paret som fikk avslag på klimastøtte fra Enova, fordi de hadde etterisolert huset selv. Enova mener det er viktig å støtte byggebransjen. Altså, klimatiltak for de som har råd.

Det har også vært fokus på kufjert og miljøverstingen kjøttproduksjon. Det norske fokuset har vært å forebygge for klimaendring ved å redusere norsk kjøttproduksjon. I år har franske vinbønder rammet av dårlig vær, som har ødelagt det mest av druene til vinproduksjon. Klimaendringene vil uten tvil påvirke verdens matproduksjon i årene som kommer. Derfor vil det å styrke norsk matproduksjon være et konsekvensforebyggende tiltak for å møte klimaendringer.

Det er viktig at vi som nasjon har fokus på å forebygge for og redusere konsekvensen av klimaendringen. Senterpartiet har fokus på at tiltakene som blir innført i Norge skal være rettferdig fordelt og at vi ikke flytter produksjoner til andre land som fører til enda større utslipp. Klimaløsningene må tilpasses lokale forhold og bidra til bærekraftig utvikling i hele landet. For å lykkes med gode klimatiltak må vi ha en bred oppslutning blant befolkningen. Folk må føle seg trygge på at den norske klimapolitikken utformes slik at den også ivaretar viktige samfunnshensyn som natur og miljø, industriell utvikling, matproduksjon, beredskap, sosial utjamning og bosetning i hele landet.

Ujevn fordeling av tilgang til økonomiske ressurser i arbeidet med klimatiltak kan føre til følelsen av utrettferdighet og avmakt. Vi trenger dyktige politikere som leder hele Norge og spiller på lag med verden. Det er avgjørende for å treffe de riktig risikoreduserende tiltak som kan forebygge for sannsynligheten for og konsekvensene av klimaendringer. Det vil Senterpartiet.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS