VINNER: Eirik Haugsnes passerer målstreken som vinner av årets Arctic Race.

Kom seg helt til toppen av Blåtind

KANTORNES: Blåtind Arctic Race har vært arrangert i åtte år og har hatt status som verdenscuprenn. Nå er konkurransens innhold til vurdering.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å fortsette mesterskapet, men økonomi og andre ressurser må gjennomgås før vi gjør noe, sier rennleder Jøran Heimdal

Det er krevende å arrangere slike konkurranser med tanke på sikkerhet, rapportering og logistikk. Spesielt på personellsiden ettersom Laksvatn skiskytterlag ikke er av de største idrettslagene i fylket.

Det store ønsket er å kunne arrangere et europamesterskap opp til Blåtind, eller Den sovende soldat, som fjellet kalles lokalt, men dette krever at arrangementet arrangerer verdenscup året i forveien. Det å binde seg for to år, både økonomisk og personellmessig, kan bli problematisk. Årets utgave av Blåtind Arctic Race ble arrangert samtidig som Nikkens minneløp på Blåtind Arena, og ved å slå sammen de to mesterskapene kunne man dra utnytte av hverandres frivillige.

Klart best

Under årets konkurranse var Eirik Haugsnes fra Tromsø randonnéeklubb raskest opp og ned Blåtind. 1750 høydemeter ble forsert på 1 time, 36 minutter og 36 sekunder. Konkurranseklassen var to ganger helt oppe på toppen av fjellet og hadde to tekniske punkt å forsere underveis før de kunne kjøre ned til målgang.

– Det var den flotteste konkurransen jeg har vært med på i fjellet. Forholdene og været var fantastisk, sier Eirik Haugsnes.

Tre og et halv minutt bak han kom Kaj Sønnichsen fra Narvik tannpirkermafia, mens Rune Morten Johansen fra Laksvatn ble treer i mål. Beste kvinne ble Yngvild Kaspersen fra Tromsø randonnéeklubb på 1 time, 59 minutter og 55 sekunder.

– Det er knallhardt å konkurrere slik, og på opptur ligger en på rundt 90 prosent av makspuls hele veien, sier Haugsnes.

Han satset på ei hard åpning og fikk fort ei luke til sine hardeste konkurrenter.

Vinner allerede

Den ble bare større og større utover løpet. Noe tid til å nyte utsikten fra fjellets topp hadde han ikke:

– Nå har jeg jo vært her før, så jeg har sett det meste, og under konkurranse er det ikke utsikten som er fokus, sier Haugsnes.

Han har med seieren lørdag to førsteplasser og en andreplass i årets nordnorske cup i randonnée. Bare Skittentind Rando gjenstår, men allerede før siste løp er den Finnsnes-bosatte 35-åringen klar som vinner av cupen og nordnorsk mester.

– Planen er likevel å være med i Tromsø, sier Haugsnes.

Skulle vært flere

Han synes det er synd at bare knapt 20 deltakere stilte opp i lørdagens konkurranse ved Laksvatn.

– Mange går toppturer, men få vil tydeligvis være med på konkurranser. Vi hadde trengt litt yngre deltakere, og Blåtind er et flott fjell å konkurrere i. Her er løypemulighetene mange, sier Eirik Haugsnes.

Han mener sykdom og skader blant potensielle deltakere i konkurranseklassen var en medvirkende årsak til at ikke flere ble med der. I trimklassen var det bare to løpere som startet.

– Blåtind Arctic Race bør absolutt videreføres. Selv om antallet deltakere ikke kan sammenlignes med det andre idretter i Troms har, så er dette en av de tøffere idrettene i regionen, sier Eirik Haugsnes.