LAGER SJOKOLADE: Tove Beate Eide, opprinnelig fra Øverbygd, har verdens nordligste sjokoladefabrikk. Tirsdag kveld får vi se et innslag om henne på NRK 1. Foto: Foto: Pandora Film
LAGER SJOKOLADE: Tove Beate Eide, opprinnelig fra Øverbygd, har verdens nordligste sjokoladefabrikk. Tirsdag kveld får vi se et innslag om henne på NRK 1. Foto: Foto: Pandora Film

Kommer på TV

MÅLSELV: Tove Beate Eide fra Øverbygd lager verdens nordligste sjokolade. Fra sin virksomhet på Svalbard.

Publisert Sist oppdatert

Tove Beate Eide har bodd på Svalbard siden 2000 og skapt flere arbeidsplasser der. Tirsdag kveld kan du se gründeren fra Øverbygd på TV.

Det er i TV-programmet "Lille Norge og stormaktene" at vi tirsdag kveld på NRK 1 får hilse på Tove Beate Eide. Den tidligere flyvertinna dro i 2000 til Svalbard og Longyearbyen for å besøke bestevenninna Liv Hege Seglsten. Det medførte at hun forelsket seg sporenstreks i øyriket i ishavet, og siden hun samtidig også falt pladask for en mann der oppe, har hun siden blitt boende i Longyearbyen.

Først som ansatt i Spitsbergen Travel, men i 2003 overtok venninnene fra Målselv kaffebaren "Fruen" som var gått konkurs, men siden Seglsten ganske kort tid etter forlot øyriket, har Tove Beate Eide drevet etablissementet alene. I dag er det 11 ansatte på "Fruen", der hun bare selger varer som er hjemmelaget og helt fritt for kunstige tilsettingsstoffer.

For to år siden startet hun opp med verdens nordligste sjokoladefabrikk, "Fruens fristelser". Der har hun én fast ansatt med erfaring fra slik virksomhet, og jobber selv sammen med flere for at ting skal gå rundt for bedrifta. I tirsdagskveldens innslag fra Svalbard om fremtiden til øygruppa, får vi hilse på næringslivsgründeren som har skapt mange arbeidsplasser. Det samme har mannen Terje Aunevik som driver "Pole posision logistics", ei virksomhet innrettet mot turisme og skipsfart.

– Jeg hadde lyst til å skape noe nytt, og liker nye utfordringer. Jeg syntes sjokolade passet godt, også siden vi lokalt manglet souvenirer og gaver som er lokalprodusert. Vi lager i dag 18 ulike konfekter, i tillegg til flere plater og esker i ulike utgaver, sier Tove Beate Eide.

Navnet og designen på de ulike konfektene er det hun selv som er opphav til, og de har alle et lokalt tilsnitt. Slik som Isbjørn, Varden, Ny Ålesund, Nordlys i hjertet og Snøball.

Hun var litt skeptisk før opptakene til TV-programmet skulle tas opp, men roser programleder Hege Moe Eriksen og hennes stab.

– Deres gode væremåte gjorde at det ikke ble så farlig, sier Tove Beate Eide.

I programmet tirsdag kveld forteller mannen hennes også om sin virksomhet på Svalbard.

– Terje er nok mer glad i slik PR enn det jeg er, smiler Tove Beate Eide.

For hennes sjokoladebedrift er ei av utfordringene at tollreglene gjør at det pålegges mye utgifter når varer skal sendes til fastlandet. Svalbard regnes som utland, og dermed er grensen for fritak for avgifter 350 kroner per forsendelse.

– Jeg skjønner at det er slike grenser, men det gjør at jeg må si nei til flere større bestillinger fra Norge. Det føles litt urettferdig all den tid vi har store fraktkostnader for å få råvarene vi trenger hit, så en forenkling eller en lovendring hadde gjort seg, sier hun.

Nå er hun travelt opptatt med forberedelser for et viktig besøk til helga:

– Da kommer Dronning Sonja på et uoffisielt besøk, så det blir stor stas for oss alle.

Powered by Labrador CMS