BESTILL VAKSINETIME: Kommuneoverlege Vidar Bjørnås ber nå alle i Bardu, Målselv og Balsfjord bidra slik at vaksinegraden blant unge økes. Han frykter en høst med strenge lokale koronarestriksjoner om unge voksne ikke i større grad finner veien til vaksinelokalene. Arkivfoto: Torbjørn Kosmo Foto: Torbjørn Kosmo
BESTILL VAKSINETIME: Kommuneoverlege Vidar Bjørnås ber nå alle i Bardu, Målselv og Balsfjord bidra slik at vaksinegraden blant unge økes. Han frykter en høst med strenge lokale koronarestriksjoner om unge voksne ikke i større grad finner veien til vaksinelokalene. Arkivfoto: Torbjørn Kosmo Foto: Torbjørn Kosmo

Kommuneoverlegen sterkt bekymra for unges vaksineringsinnsats

MÅLSELV: Målselv og Bardu sliter med å få unge til å booke vaksinetime. Det gjør at kommuneoverlegen er bekymra for høsten.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser at rundt oss så er det mye smitte blant unge voksne. Samtidig opplever vi at vi sliter med å få unge til å booke time til vaksinering i Målselv og Bardu. Jeg snakka i går med kommuneoverlegen i Balsfjord, og de har det samme problemet der, sier kommuneoverlege og smittevernslege i Målselv og Bardu, Vidar Bjørnås.

Unge er trege

Hans sterke anbefaling til alle unge som ennå ikke har vaksinert seg, enten de bor i Målselv, Bardu eller Balsfjord, er å booke seg time for koronavaksinering på Helse-Norge så raskt som mulig. Når han snakker om unge er det ikke bare de yngste som i vaksineringsprogrammet han mener, det inkluderer også den siste aldersgruppa det er åpna opp for. Det er altså unge mellom 18 og 39 han nå henvender seg til.

– Vi har i Målselv en vaksinasjonsdekning som er på 60-tallet, men vaksineringsgraden blant unge er lavere enn vi ønsker at den skal være. Vi har nå godt med vaksinedoser, og vi håper virkelig at unge nå ser sitt snitt til å være med i vaksinasjonsdugnaden og booker seg time, sier han.

Førstkommende uke er det 100 ledige timer i Målselv. Uka etter er antallet ledige timer langt høyere. Trenden er lik i nabokommunene.

Frykter for høsten

Smittevernlegen frykter rett og slett for konsekvensene om unge ikke tar oppfordringa.

– Vi risikerer å bli sittende igjen med mer smitte og flere restriksjoner enn resten av landet utover høsten om det ikke snur. Vi risikerer å sitte med elendigheta lenger enn vi trenger, sier han.

Han minner om at unge som har sommerjobb har rett til fri for å møte opp og få satt vaksinen, og han har også ei sterk henstilling til foreldregenerasjonen.

– Jeg vil be foreldregenerasjonen om å komme med vennlige råd til sine ungdommer og unge voksne slik at vi skal klare å nå ut til alle. Dette er et budskap vi håper alle vil være med å spre, og vi jobber iherdig for å få flere til å komme og vaksinere seg, sier han.

Sterk anbefaling

Både denne uka og for kommende uke har de som koordinerer vaksineringsarbeidet måttet framskynde timer for de som skal få vaksinedose nummer to, slik at vaksinedoser ikke går til spille.

– Men vi skulle aller helst sett at vi kunne gitt de som vaksinedose nummer én til unge. Det vi håper på nå er at vi klarer å nå ut til alle unge voksne, og at de bestiller timer og kommer til vaksinelokalene i hopetall. Vi har vaksiner nok, så dette er ikke noe å nøle med, er hans sterke håp og anbefaling.

NB! Målselv har denne uka hatt fem smittetilfeller i kommunen. Fredag morgen var det ikke registrert noen nye tilfeller siden onsdag. I Bardu har det ikke vært noen nye smittetilfeller på ei stund.

Powered by Labrador CMS