TEMPERATUR: Ideelt skal tjæremila holde en temperatur på 50 varmegrader. Det var søndag Jan Erik Heimdal (t.v) og Bjørn Mikkelsens oppgave å påse at temperaturen på tjæra var rett. Foto: Torbjørn Kosmo
TEMPERATUR: Ideelt skal tjæremila holde en temperatur på 50 varmegrader. Det var søndag Jan Erik Heimdal (t.v) og Bjørn Mikkelsens oppgave å påse at temperaturen på tjæra var rett. Foto: Torbjørn Kosmo

Kompisene Jan Erik og Bjørn hadde full kontroll på tjæremile-tappinga

BARDU: Natt til lørdag ble tjæremila satt fyr på. Søndag ettermiddag hadde tappevaktene mer enn nok arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Det er 30 år siden den aller første tjæremila ble tent i Bardu, og siden da har den blitt tent ti ganger. Dermed ble årets tjæremile på sett og vis en jubileums-mile.

Og oppmøtet på milas første dag, lørdag, skal ha vært strålende.

Ifølge tjæremile-arrangørens, altså UL Freidig, leder Evy Fredly, skal oppmøtet lørdag ha telt tett opp mot 180 deltakere.

Startet natt til lørdag

Søndag var det riktignok ikke like mange til stede, men de som var der så ut til å storkose seg med hverandres selskap, og ikke minst bållukta som kunne kjennes i hver krik og krok.

– Vi satt fyr på tjæremila i halv to-tiden natt til lørdag, og så begynte vi å tappe tjæra på morgenkvisten. Noe av veden har blitt vraket, men den har vi heller brukt til tenneved, opplyser Fredly.

Tjæra har i løpet av helga blitt tappet over i tønner. Søndag ettermiddag hadde om lag ni tønner blitt fylt.

– De måler hele tiden temperaturen slik at det verken blir for varmt eller kaldt. Selve tjæremila blir dekket med torv, slik at det holdes kompakt inni, sier Fredly.

Tok smittevernet på alvor

Egentlig skulle tjæremila ha blitt tent på tidligere på fredag, men det ble avlyst med bakgrunn i vindforholdene på stedet.

– Hvis det tennes på når det er mye vind, så kan mila bli brent skjevt. Vi hadde heller et arrangement på Ala Grendehus på fredag, og så begynte vi med arrangementet her på lørdag morgen, sier hun.

Her er tappevakt Bjørn Mikkelsen i samtale med flere som hadde fattet interesse for prosessen.

Og smittevernreglene har blitt fulgt nøye, ifølge Fredly. Ved E6 har det sittet vakter som har registrert navn og nummer på de oppmøtte, og samtidig har de hatt håndsprit tilgjengelig for alle.

– Vi prøver å være nøye med smittevernreglene. Det har løst litt opp på antallet på søndag, så vi har ikke hatt like strengt vakthold da som vi hadde på lørdag. Nå er det rundt om 30-40 personer her, sier Fredly søndag.

To venner på vakt

Fredly regner med at tjæremile-arrangementet skal være ferdig på tirsdag. Hun roser alle de frivillige som til nå har stilt opp.

– Alt arbeidet som legges ned er basert på frivillighet, men de koser seg masse. Når du har 80-åringer som går nattevakt på tjæremila, så det betyr det masse. All ære til dem, smiler Fredly.

Røyken hadde lagt seg som et teppe over de oppmøte.

De to kompisene Jan Erik Heimdal og Bjørn Mikkelsen hadde det både koselig sammen som tappevakter på tjæremila, men tok på ingen måte lett på arbeidet. Omtrent hvert femtende minutt sjekket de temperatur på mila, og loggførte både tidspunkt og temperatur.

– Arbeidet synes jeg går fint. Det er et sosialt arbeid, men også rutinepreget. Dette er den tiende tjæremila UL Freidig har, og det er noe vi synes er trivelig. Fysisk kan det være tungt. Det er en del jobb og noen tunge tak. Men det er ikke minst lærerikt. Vi ser at vi gjør ting på litt andre måter nå sammenlignet med hvordan de ble gjort før, sier Heimdal.

Her renner tjæra ut i en trestokk som fører tjæra videre til tønna, hvor den skal lagres over tid. Her måles tjæra – og temperaturen ble godkjent.

Håper på rekruttering

For Bjørn Mikkelsen er søndagens tjæremile hans tredje. Etter at han ble medlem i UL Freidig, har det bare ballet på seg.

Det var mange som ville se hvordan tjæremila fungerer i praksis.

Han og Jan Erik mener begge at tilstedeværelsen til mange barn på tjæremila er et positivt tegn. De håper det kan være en måte for tjæremila å bestå inn i fremtiden.

– Vi håper at det vil være en mengde med yngre som vil være med på dette videre. Dette er en utdøende aktivitet. Ellers i landet er det ikke mange som holder på med tjæremile. Det er et produkt som er ettertraktet, så det er fortsatt bruk for det, sier Heimdal.

Powered by Labrador CMS