BESØKTE GJERDRUM: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon besøker Gjerdrum kirke i forbindelse med jordskredet i Ask i Gjerdrum. T.v. biskop i Borg, Atle Sommerfeldt. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL
BESØKTE GJERDRUM: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon besøker Gjerdrum kirke i forbindelse med jordskredet i Ask i Gjerdrum. T.v. biskop i Borg, Atle Sommerfeldt. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Kongefamilien møtte skredrammede og redningsmannskaper i Gjerdrum

Kongeparet og kronprinsen besøkte søndag Gjerdrum for å møte pårørende, evakuerte og redningsmannskaper.

Publisert Sist oppdatert

Litt før klokken 11 ankom kongeparet og kronprinsen skredrammede Gjerdrum.

Der besøkte de blant annet operasjonsrommet i Gjerdrum kulturhus hvor de ble orientert om hvordan redningsmannskapene jobber med å lete etter overlevende i skredområdet.

Deretter dro de til Gjerdrum kirke for å tenne lys for skredofrene. I kirken hilste kongen, dronningen og kronprinsen på biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme.

Tydelig preget kongepar

Senere dro kongeparet videre til Olavsgård hotell, mens kronprinsen dro til Clarion Gardermoen. På disse hotellene møtte de både pårørende og evakuerte. De møtte også representanter fra Gjerdrum kommune, samt nødetatene som bidrar i den omfattende redningsaksjonen.

Etter dette møtte et tydelig preget kongepar pressen.

– Vi har hatt en bevegende dag bak oss, innledet kong Harald.

– Jeg har problemer med å finne ting å si, for dette er helt forferdelig, la han til.

Kongeparet sa at de har hørt rystende fortellinger, og at flere har sagt til dem at de er takknemlige for å ha livet i behold.

Historier om folk som har kommet ut av boligene sine mens husene har falt bort bak dem, var noe av det som gjorde størst inntrykk på dem.

– Noen har til og med blitt med husene ned. Det er sterke historier, sa kongen.

– Sterke inntrykk og voldsomme historier

Dronning Sonja sier hun ble rørt av folks hjertevarme i Gjerdrum, og hun roste nødetatene.

– Vi har fått et godt innblikk i det arbeidet nødetatene har gjort. Det er dyktige mennesker og godt samhold, sa hun.

Også kronprins Haakon roste nødetatene under en egen pressekonferanse utenfor hotellet på Gardermoen. Der fortalte han at han hadde truffet mange pårørende til savnede og omkomne.

– Det var sterke inntrykk og voldsomme historier som de som har vært midt oppi det forteller. Så det er jo vondt å kjenne litt på hvordan de har det. Samtidig synes jeg det er fint å se hvordan folk sender klær, og at det er veldig mange som ønsker å stille opp for dem som er rammet, sa han.

Totalt er seks av de ti som ikke er gjort rede for etter skredet som gikk onsdag, funnet omkommet.

Powered by Labrador CMS