Kongsberg gruppen og Bardufoss?

Foto: Terje Tverås (arkiv)
Foto: Terje Tverås (arkiv)

«Ingen andre steder i Nord-Norge er bedre tilrettelagt for en effektiv og strategisk luftfartsklynge enn Bardufoss flystasjon.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Kongsberg gruppen har kjøpt 50,1 prosent av Aerospace Industrial Maintenance Norway AS (AIM) som var Luftforsvarets hovedverksted og 49,9 prosent av det finske forsvarskonsernet Patria. I Polyteknisk forening i Oslo 2. desember forteller Communications Director Ronny Lie i Kongsberg Defence & Aerospace AS at de gjennom strategiske avtaler med Forsvaret skaper industri og kompetansearbeidsplasser. Flere hundre nye medarbeidere skal ansettes. Når flyindustrien etablerer seg for å utføre oppgaver for Forsvaret, etablerer de seg der hvor Forsvarsdepartementet (FD) vil de skal være.

Med hovedbase for NH90, Patria etablert på Bardufoss, helikopter til Hæren, innfasing av droner og med en ny søk- og redningsavdeling av 330 skvadronen er det all grunn til å styrke et samarbeid mellom Kongsberg gruppen og Forsvaret på Bardufoss. En vinn-vinn situasjon. En strategisk avtale om samarbeid mellom et Artic Aviation Center, flygerutdanninga ved UiT Norges arktiske universitet, en gryende forskning på arktisk flyving, flymekanikerutdannelsen ved Bardufoss videregående skole, Luftforsvarets flygerskole, 337-skvadronen, flymedisinsk avdeling, den britiske Clockwork-basen, Forsvarets Logistikkorganisasjon, Forsvarsmateriell og Kongsberg gruppen kan utvikle nye og flere industri- og kompetansearbeidsplasser i Indre Troms.

Bardufoss flystasjon har en ny og robust operativ, teknisk og administrativ helikopterinfrastruktur, arealer for utvidelse og har i to langtidsplaner vært Forsvarets hovedbase for helikopter. FD har allikevel valgt å avvikle Bardufoss flystasjon som hovedbase for Forsvarets helikopter. Dette kan et strategisk samarbeid mellom Kongsberg gruppen og Forsvaret rette opp. Ingen andre steder i Nord-Norge er bedre tilrettelagt for en effektiv og strategisk luftfartsklynge enn Bardufoss flystasjon.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS