LEDER:

Korona-hets er ikke greit. Punktum.

MOBBET: Brødrene Ibrahim og Mudar Rashdan har mottatt hets etter at deres familie ble koronasmittet midt i forrige måned. Foto: Ivar Løvland
MOBBET: Brødrene Ibrahim og Mudar Rashdan har mottatt hets etter at deres familie ble koronasmittet midt i forrige måned. Foto: Ivar Løvland

Det er ikke greit å utsette folk som blir korona-smittet – etnisk norske, eller ei – for hets og mobbing.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

To palestinske brødre sto i torsdagens Nye Troms fram og fortalte litt om hva de var blitt utsatt for av hets i kommentarfeltene etter at koronasmitte rammet familien. De kritiserer også både helsevesenet og avisa Nordlys for å ha bidratt til å identifisere dem. Jeg kommer tilbake til det, men hovedbudskapet mitt er: Korona-hets er ikke greit. Aldri.

Ibrahim Rashdan, bosatt på Storsteinnes, ble smittet av korona i midten av mars. I ettertid ble resten av familien smittet. Slikt skjer. Smitte-nyheten ble omtalt av media, selvsagt uten at noen ble identifisert.

Men Rashdan tar opp to ting: Han mener at noen må ha «lekket» informasjon om hvilken familie det var snakk om. Dette baserer han på det faktum at han fikk den første ubehagelige meldingen på telefonen sin bare en time etter at han selv hadde fått test-svaret. I ettertid har han og familien opplevd stygg hets, hovedsakelig i kommentarfeltet på nordlys.no

Jeg har ingen tro på at noen har lekket informasjon om at det dreide seg om denne konkrete familien. Kommuneoverlege Hans-Olav Holtermann Eriksen forsikrer om at det ikke er noen i helsevesenet som har sørget for identifiseringen, og det er ingen grunn til å tro at noen har brutt taushetsplikten.

Men – som Holtermann Eriksen sier – i en situasjon som denne, med omfattende smittesporing og mange nærkontakter, skjønner folk fort hvem som er smittet eller ikke: – Det er dessverre helt urealistisk at slik informasjon ikke kommer ut i en situasjon som denne, i et lite lokalsamfunn der hele klasser affiseres, sa kommuneoverlegen til Nye Troms.

Og det er nok dette som er forklaringen på at folk har «regnet seg fram til» hvilken familie dette dreide seg om: Når den og den klassen må regnes som nærkontakter av noen som naturlig nok må testes i forbindelse med et smittetilfelle, og når vi snakker om små forhold, er det – for folk med lokalkunnskap – å finne «fasiten».

Det som er betydelig verre i denne saken er den hetsen og de stygge kommentarene som Ibrahim Rashdan og familien ble utsatt for i kommentarfeltene på Facebook.

Gjennom stort sett hele pandemien har det vært tilfeller av at «tastatur-krigerne» har gått til stygge angrep på personer eller familier som har blitt smittet, og spesielt har dette gått ut over tilflyttere som ikke er etnisk norske. Da kommer de mørkeste sidene av den norske folkesjela til syne.

Heldigvis utgjør disse hetserne en mikroskopisk del av befolkningen, men det skal ikke så mange av dem til før det blir en stor tilleggsbelastning for mottakerne av hetsen, folk som allerede har en covid-19-sykdom å hanskes med.

Men budskapet må være klinkende klart:

Det er ikke greit å utsette folk som blir korona-smittet – etnisk norske, eller ei – for hets og mobbing. Det hører ingen steder hjemme.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS