ÅRSVERK-VERDISKAPNING: I tre år har Statnetts nye 420 kV kraftledning fra Ofoten til Balsfjord vært under bygging. Nå har Statnett funnet ut hvor mange årsverk prosjektet har skapt. Foto: ARKIVFOTO: MALIN MYRBAKKEN
ÅRSVERK-VERDISKAPNING: I tre år har Statnetts nye 420 kV kraftledning fra Ofoten til Balsfjord vært under bygging. Nå har Statnett funnet ut hvor mange årsverk prosjektet har skapt. Foto: ARKIVFOTO: MALIN MYRBAKKEN

Kraftledninga har bidratt til 1120 årsverk

MÅLSELV: Og da er ikke den italienske hovedentreprenørens underleverandører tatt med i regnestykket.

Publisert Sist oppdatert

I høst ble siste strekning av den nye 420 kV kraftledninga fra Ofoten til Balsfjord bygget og knyttet til kraftledninga. Da hadde arbeidet med utbygginga pågått i tre år. Nå har Statnett laget en rapport om hvordan ringvirkningen av arbeidet har vært. Der kommer det fram at prosjektet har etterspurt varer og tjenester for 1,16 milliarder kroner fra norske leverandører. De har også med sine leverandører og underleverandører generert en verdiskapning lokalt, regionalt og nasjonalt på 782 millioner kroner. Jobber har det også blitt, og Statnetts rapport konkluderer med at prosjektinvesteringene har bidratt til å sysselsette 1120 årsverk.

– Det er vanlig at Statnett utarbeider slike rapporter for å kunne se virkningen av utbyggingene vi gjør. Vi ønsker å skape lokale ringvirkninger, men vi må også følge loven om offentlige anskaffelser. Med denne utbygginga ser vi at lokale entreprenører har vært konkurransedyktige, og det er gledelig, sier kommunikasjonssjef Berit Erdal.

På anslått nivå

Hun forteller at det normale ved utbygginger i denne størrelsesordenene er at 30 prosent av verdiskapningen tilfaller lokalt.

– Her ser vi at det har blitt noe mer, og det er vi glad for, sier hun.

Erdal forteller at antallet årsverk som prosjektet har generert, ikke kom overraskende på dem.

– Nei, det lå omtrent på det nivået vi hadde anslått, sier hun, mens hun samtidig understreker at den italienske hovedentreprenørens kjøp av varer og tjenester ikke er inkludert i rapporten.

– De har vi ikke kartlagt, men vi vet at også de italienske har kjøpt tjenester av lokale entreprenører, sier hun.

Genererte mest lokalt

I rapporten har de sammenlignet Ofoten–Balsfjord med ei kraftlinje på Nordvestlandet og ei i Setesdalen på Sørlandet. De har ikke vært i samme størrelsesordenen. Den på Nordvestlandet var over dobbelt så kostbar som Ofoten–Balsfjord. Dermed er det ingen overraskelse at den skapte større ringvirkninger. Setesdal-kraftledninga kostet mindre enn Ofoten–Balsfjord og hadde en større andel med regionale og lokale ringvirkninger. Men den ga den ga allikevel færre årsverk.

«Allikevel, hvis vi ser på hvilke av prosjektene som har bidratt med mest verdiskapning og sysselsetting per kroner, kommer Ofoten–Balsfjord best ut av de tre prosjektene. Det vil si at per krone brukt i prosjektet har en større andel bidratt til å generere verdiskapning og sysselsetning lokalt, regionalt og nasjonalt enn de to andre prosjektene», konkluderer Statnett i rapporten.

Powered by Labrador CMS