STÅR PÅ KRAVET: Daglig leder Eivind Olsen i Storegga Entreprenør AS er ikke overrasket over at Forsvarsbygg avviser selskapets krav om over 7 millioner kroner i erstatning, men fastholder kravet. – Vi er ikke enig i Forsvarsbyggs konklusjon, sier han. Foto: MORTEN KASBERGSEN
STÅR PÅ KRAVET: Daglig leder Eivind Olsen i Storegga Entreprenør AS er ikke overrasket over at Forsvarsbygg avviser selskapets krav om over 7 millioner kroner i erstatning, men fastholder kravet. – Vi er ikke enig i Forsvarsbyggs konklusjon, sier han. Foto: MORTEN KASBERGSEN

Krever 7 millioner i erstatning

MÅLSELV: Storegga Entreprenør AS krever over 7 millioner kroner etter å ha vunnet fram i KOFA. Nå har Forsvarsbygg avvist erstatningskravet.

Publisert Sist oppdatert

Dermed kan det bli rettssak om den første anbudskonkurransen på bygging av 24 leiligheter i det militære boligfeltet Vilje på Bardufoss. Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) slo 12. september fast at Forsvarsbygg brøt regelverket ved å endre en lovlig tildelingsbeslutning og avvise tilbudet til Storegga Entreprenør. Bardufoss-selskapet lå an til å få kontrakten til en verdi av over 40 millioner kroner. Men etter at en av de andre tilbyderne klaget på tildelinga, besluttet Forsvarsbygg å avlyse anbudskonkurransen. Da den ble lyst ut på nytt, var det Alta-firmaet Nordnorsk Bygg AS, og ikke Storegga, som gikk seirende ut av konkurransen.

– Vi er uenig i vurderinga til KOFA og mener at vi ikke har gjort noe galt. Vi mener derimot at vi har gjort det så riktig som det bare går an, forteller regionsjef Erik-Anders Helin i Forsvarsbygg utvikling nord.

– Vi er ikke enig i Forsvarsbyggs konklusjon. Det er noen momenter i Forsvarsbyggs svarbrev som vi nå må vurdere og besvare, sier daglig leder Eivind Olsen i Storegga Entreprenør.

Prosessvarsel

Etter at KOFA kom med sin avgjørelse, sendte Storegga et brev til Forsvarsbygg datert 14. september med krav om å få erstattet tapt fortjeneste på i overkant av 7 millioner kroner fordi de ikke fikk kontrakten pluss 220 500 kroner for kostnader i forbindelse med klagebehandlinga. Det ble bedt om å få beløpet inn på Storeggas konto innen 30. september.

«For det tilfellet at beløpet ikke innbetales innen angitte dato, er dette brev å regne som et prosessvarsel», framgikk det av brevet.

Eivind Olsen sier til Nye Troms at det er for tidlig å ta stilling til om det blir rettssak. Han ønsker ikke å svare Forsvarsbygg gjennom avisa og viser til at Storeggas advokat nå jobber med et nytt brev til Forsvarsbygg.

– Vi har mottatt svaret, og advokaten vår jobber med et svar på det. Men vi er som sagt ikke enige i Forsvarsbygg konklusjon, sier han.

På spørsmål om han ble overrasket over svaret fra Forsvarsbygg, svarer den daglige lederen:

– Nei, men dette er en sak, og alle saker finner sin løsning en eller annen gang.

I brevet til Forsvarsbygg trekker Storegga fram at KOFA har konkludert med at selskapet oppfylte samtlige kvalifikasjonskrav, og at den opprinnelige beslutninga om å tildele kontrakten til Storegga derfor var lovlig.

«Det er således klart at Storegga vant konkurransen og skulle inngått kontrakt med Forsvarsbygg», slår selskapets advokat fast.

Da KOFA behandlet saken, tok klagenemnda ikke stilling til om vilkårene for erstatning er til stede i denne saken.

Feil i starten

I sitt svarbrev skriver Forsvarsbygg at den billigste tilbyderen i konkurransen ble avvist basert på den fastlagte terskelen. Det ville derfor stride mot likebehandlingsprinsippet om Storegga passerte kvalifikasjonskravet når det viste seg at Bardufoss-selskapet hadde tilsvarende svakheter i sine referanseprosjekter. KOFAs avgjørelse la til grunn at Forsvarsbygg ikke hadde dokumentert fastleggelsen av en slik terskel, noe Forsvarsbygg mener er feil.

– Da vi vurderte klagen på at Storegga lå an til å få kontrakten, kom vi fram til at vi måtte avvise tilbudet fra Storegga for å utøve god likebehandling. Vi kunne ikke la være å gjøre det når vi så at det prinsipielt ikke var noen forskjell på Storeggas tilbud og det som ble avvist, sier regionsjef Erik-Anders Helin i Forsvarsbygg.

Han mener at Forsvarsbygg hele veien har prøvd å opptre så ryddig, riktig og ordentlig som de kan. Da bygginga av de 24 leilighetene ble lyst ut på nytt, ble det gjort justeringer i konkurransegrunnlaget og kvalifikasjonskravene slik at verken Forsvarsbygg eller leverandørene skulle havne i samme situasjon en gang til.

– Det skjedde en feil i starten som vi har prøvd å rette opp. Det mener Storegga at vi ikke hadde anledning til, beretter Helin.

Forsvarsbygg mener dessuten at KOFA i sin avgjørelse la vekt på opplysninger som ikke framgikk av Storeggas tilbud, men som først framkom under saksforberedelsen overfor klagenemnda.

Ingen kontrakt

I svarbrevet til Storegga viser Forsvarsbyggs advokat også til at det virker som om Storegga tror at Forsvarsbygg har inngått kontrakt på bygging av de 24 leilighetene. Det er ikke tilfelle. Forsvarsbygg har ennå ikke fått nødvendig godkjenning fra Forsvarsdepartementet til å gjennomføre prosjektet og vet på nåværende tidspunkt ennå ikke om det vil komme ei slik godkjenning.

– I påvente av behandlingen av langtidsplanen for Forsvaret har vi foreløpig ikke noe godkjent oppdrag om å sette i gang med byggeprosjektet. Men vi var enige med Forsvarsdepartementet om å gå ut i markedet for å få inn priser og sende inn beslutningsgrunnlaget til departementet basert på det, sier regionsjef Helin.

Det innebærer, ifølge Forsvarsbygg, at selv om man forutsetter at Storegga ikke hadde blitt avvist fra konkurransen, ville selskapet fortsatt ikke hatt noen kontrakt med Forsvarsbygg for dette oppdraget. Forsvarsbygg hevder derfor at det ikke foreligger noen årsakssammenheng mellom Forsvarsbyggs påståtte feil og det tap som Storegga krever erstattet.

Powered by Labrador CMS