KREVER Å STEMME VED KOMMUNEREFORMVALGET: Barne- og ungdomsrådets leder og nestleder i Målselv, Benedicte Bjørnås og Oskar Rasmussen, mener at stemmerettsalderen ved den rådgivende folkeavstemninga i vår bør være 16 år. (Arkivfoto)
KREVER Å STEMME VED KOMMUNEREFORMVALGET: Barne- og ungdomsrådets leder og nestleder i Målselv, Benedicte Bjørnås og Oskar Rasmussen, mener at stemmerettsalderen ved den rådgivende folkeavstemninga i vår bør være 16 år. (Arkivfoto)

Krever at 16-åringene får stemme

MÅLSELV: I høst fikk 16- og 17-åringer stemme ved kommunevalget i Målselv. Nå krever ungdomsrådet nedsatt stemmerettsalder i den rådgivende folkeavstemninga for kommunereformen.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyret i Målselv har bestemt at de skal gjennomføre en rådgivende folkeavstemning i vår, hvor de ber om folkets mening om hvor framtidas kommunegrenser skal gå. De har ikke sagt noe om hva stemmerettsalderen ved folkeavstemninga skal være. For et drøyt halvår siden var kommunen én av 20 forsøkskommuner som var med i prøveordninga med nedsatt stemmerettsalder. Nå krever barne- og ungdomsrådet at 16- og 17-åringer får være med og stemme igjen.

– Vi syns at 16- og 17-åringer skal få være med og stemme. Det er vi unge som skal bygge kommunen, uavhengig av om det blir nye kommunegrenser eller ikke i framtida. Jeg mener at det er vi unge som har mest å tape på sentralisering, og derfor bør vi få være med og si hva vi mener om kommunereformen, sier barne- og ungdomsrådsleder Benedicte Bjørnås.

Frykter sentralisering

Nestleder i rådet, Oskar Rasmussen, er skjønt enig.

– Ungdom blir berørt av resultatet av kommunereformen, og vi bør være med og påvirke resultatet. Blir tilbudet sentralisert, vil det få betydning for fraflytting og om vi vil flytte tilbake til hjemkommunen vår etter endt utdanning, sier han.

De fyller begge 16 år i år, og var akkurat for unge til å stemme ved kommunevalget i høst. De mener det blir rart om 17-åringene, som var med og velge dagens kommunestyre, ikke skal få si sin mening om kommunereformen kommunestyret i juni skal ta en avgjørelse om. Og de mener at aldersgrensa på 16 bør være gjeldene også ved folkeavstemninga.

– Vi mener at dette er en sak hvor de unge virkelig bør lyttes til, sier de.

Positiv uten å si ja

Målselvordfører Nils Foshaug forteller til Nye Troms at han for kort tid sida leste om kommuner som har senket stemmerettsalderen til 16 for kommunereformfolkeavstemninga.

– Jeg tenkte at det bør vi også vurdere, og jeg ser ingen negative sider ved det, sier han.

Han er positivt innstilt på å behandle kravet fra barne- og ungdomsrådet. Men han tør ikke på nåværende tidspunkt gi noen lovnader på at Målselv går inn for det. Det må kommunestyret velge. Han er heller ikke helt sikker på om han vil stemme for det, men da Nye Troms snakket med ham, gikk Foshaug langt i å antyde at han ønsket å gjøre det.

– Vi lot 16- og 17-åringer stemme ved kommunevalget. De var med og velge kommunestyret. Da tenker jeg at er det én gang vi skal senke stemmerettsalderen, så er det i denne saken. Men jeg må gå noen runder med meg selv og vurdere saken før jeg lander på hvor jeg står i saken, sier han.

Bardu vurderer saken

I Bardu er de heller ikke fremmed for å la senke stemmerettsalderen for den rådgivende stemmeavgivninga. Tvert imot.

– Dette er noe vi har tenkt å ta opp til politisk behandling i kommunestyret 20. april, forteller ordfører Toralf Heimdal.

Bardu var ikke en av prøvekommunene for nedsatt stemmerett ved kommunevalget, men det mener ordføreren ikke trenger å være en forutsetning for å la 16- og 17- åringer stemme nå.

– Jeg er positiv til å ha ungdommer med på den rådgivende stemmeavgivningen, og jeg mener det vil være bra for oss. Det kommer jeg også til å mene når saken skal til politisk behandling. Jeg har tidligere sagt at jeg ønsker å ha dem med, men jeg har ikke sagt det offentlig før, sier han.

Powered by Labrador CMS