Leder av Troms reindriftssamers fylkeslag, Per Mathis Oskal. Arkivfoto: Terje Tverås
Leder av Troms reindriftssamers fylkeslag, Per Mathis Oskal. Arkivfoto: Terje Tverås

Krever at flere jerv skytes

MÅLSELV: Reindriftsnæringen sliter med store rovvilttap. Nå krever de at hele jervekvota på 15 dyr kan skytes.

Publisert Sist oppdatert

I ei pressemelding skriver Per Mathis Oskal som er leder av Troms reindriftssamers fylkeslag at de krever at den fastsatte jervekvoten på 15 jerv blir tatt ut i Troms og Finnmark.

«Reindriftsnæringen sliter med store rovvilttap i Troms og Finnmark. Vi har en jervestamme som nesten er dobbelt så stor som det fastsatte nivået, og i tillegg har en økende gaupestamme og ørner. Tidligere fastsatte Rovviltnemda i region 8 (Troms og Finnmark) uttaket av jerv til 15. Pr i dag er det tatt ut 9 jerv, og jakt innenfor A sonen er stoppet. For ei tid siden vedtok Rovviltnemda å omfordele 3 av de 6 gjenværende uttakene til A sonen. Dette er også blitt gjort tidligere år, nettopp for å makte å ta ut den fastsatte kvoten. Reindrifta krever at den fastsatte kvoten på 15 jerv tas ut i den ordinære jakta. Selv med ett uttak på 15 jerv, vil jervestammen i regionen fortsette å vokse», skriver Oskal i pressemeldinga.

Vedtaket som fylkeslaget til reindriftssamane viser til, er blitt anket av Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Reindrifta vil ha ei rovviltforvaltning som oppfyller Stortingets mål. De mener denne både skal ta være på rovvilt og gjøre det slik at det kan drives økonomisk bærekraftig innen beitenæringene.

«Reindrifta krever at den fastsatte kvoten på 15 jerv tas ut i den ordinære jakta. Selv med ett uttak på 15 jerv, vil jervestammen i regionen fortsette å vokse», skriver Per Mathis Oskal på vegne av Troms reindriftssamers fylkeslag.

Powered by Labrador CMS