OMKAMP: Vilhelm Kjelsvik registrerer at navnet på vatnet vil bli Altevatnet, og mener da at veinavnet som gjelder nå, Altevannsveien, blir totalt feil.
OMKAMP: Vilhelm Kjelsvik registrerer at navnet på vatnet vil bli Altevatnet, og mener da at veinavnet som gjelder nå, Altevannsveien, blir totalt feil.

Krever politisk omkamp om Altevannsveien

BARDU: Navnekaoset om skilting mot Altevatnet må få følger. Det mener Venstres Vilhelm Kjelsvik, som ser en gyllen mulighet til å skrinlegge «Altevannsveien».

Publisert Sist oppdatert

Navneforvirringen om Altevatnet sprer seg, og Kjelsvik mener tiden er inne til å slå til og kreve gjenopptakelse av navnesaka som var oppe for to år siden, der han tapte kampen om å kalle veien for «Altevassveien».

Veien fra Setermoen sentrum til Altevatnet fikk for ikke lenge siden klubbet et vedtak om at navnet skal være Altevannsveien. Kjelsvik mener veinavnet har bidratt til at stedsnavnskiltinga ved Altevatnet nå er blitt feil.

Som Nye Troms skrev tirsdag, er det full forvirring om navnet på vatnet. Mens Vegvesenet skilter på sin måte og Bardu kommune mener sitt, er det Statens kartverk som bringer på bane det som er den offisielt vedtatte skrivemåten – nemlig «Altevatnet».

Logisk

«Endringen av skrivemåten på skiltet fra «Altevatn» til «Altevann» er vel en logisk konsekvens av at veien som fører fra Setermoen til vatnet, heter Altevannsveien», skriver Kjelsvik i et leserinnlegg i avisen i dag.

Han viser til at navnesaken var oppe til behandling for ikke lenge siden, og der han argumenterte sterkt imot bruk av «Altevannsveien».

– Til tross for forslag om endring av veinavnet som også var støttet var Norsk språkråd, tviholdt kommunen på «Altevannsveien», sier Kjelsvik.

Kompromiss

Han mener veien skal hete «Altevassveien», og at dette er den korrekte skrivemåten. Men han kan være villig til å inngå et kompromiss.

– Konsekvens bør ikke være et ukjent begrep for Bardu kommune, da det faktisk var økonomisk konsekvens som ble brukt som argument imot å rette veinavnet til lokal uttale. Men konsekvens kan slå ut i mange retninger. Kanskje er det nå en anledning til en større opprydding enn bare å rette skrivemåten for Altevatn, sier Kjelsvik.

Må opp politisk igjen

Han ber om at navnesaken tas opp politisk i Bardu, og at man ser på både navnet på Altevatnet, som han helt klart mener skal hete «Altevatnet» slik Statens kartverk sier. Og dessuten skifter navnet på veien.

– Når det gjelder vatnet, er det bestemt form som der må brukes, altså «Altevatnet». Når det gjelder veien, kan man ikke si «Altevannsveien». Det som man har sagt her i Bardu, har vært Altevassveien. Men så har det jo slik at en stor del av befolkningen i Bardu er seninnflyttere som snakker hjemlig dialekt og kanskje ikke naturlig vil si vass. Derfor tenker jeg at vi må se på et kompromiss i saken. Da mener jeg kompromisset må bli Altevatnveien, sier Kjelsvik.

Justering

Han viser til at veisaka var aktuell i 2015, og der saka ble avgjort i plan-teknisk utvalg selv om Kjelsvik ville ha den høyere opp i systemet. Han hadde nemlig litt lite forståelse for argumenter om at økonomiske hensyn skulle tas i forbindelse med at bedrifter måtte endre veinavnet på brevark dersom man ikke holdt fast på «Altevannsveien».

– Jeg går ut ifra at dette ikke er aktuelt mer. I dag ligger vel slike ting inne på data og printes ut, så da er det vel kun en justering i datamaskinen som skal til, sier han.

Kjelsvik er for øvrig godt kjent med problemene rundt det å få satt rett navn på Altevatnet. Da det første stedsnavnskiltet kom opp, sto det ifølge han også «Altevann». Han mener det må ha vært på 90-tallet. Etter at han skrev et leserinnlegg om navnet i Nye Troms, gikk det ikke lange tiden før det var klistret en «t» over nest siste «n» på skiltet, gjort på billigste måte av Vegvesenet.

– Når det da igjen kom opp et nytt skilt med «Altevann» i høst, må jeg si at jeg bare ble oppgitt. Det skal brukes bestemt form på skrivemåten for vatnet. Det er et bestemt vatn, og da bruker vi Altevatnet som er bestemt form. Så blir det da en logisk konsekvens i saken at jeg nå ikke kan unnlate å be om at man også rydder opp i veinavnet i samme slengen og at det kommer opp til politisk behandling. Vi må ha et veinavn som harmonerer med navnet på vatnet, sier Kjelsvik.

Han ber ordfører og «regjeringspartiene» i Bardu-politikken om å sette saken på dagsordenen.

Ernst Hansen (H), som leder plan-teknisk utvalg i Bardu, er enig i at stedsnavn og veinavn bør være lik, men han ser ikke det store behovet for å forandre dette nå, bare to år etter at veinavnet ble bestemt.

– Jeg synes ikke vi skal lage mer arbeid og bruke mer penger på dette nå. Da er det ting i Bardu som jeg mener er langt mer viktig å bruke penger på – for eksempel eldreomsorgen, sier han.

Ordfører Toralf Heimdal mener veien bør hete «Altevassveien».

– Det er det språkmessig rette og passer til dialekten og geografien – Altevassområdet/Altevasstraktan. Jeg er enig med Kjelsvik om at vatnet bør hete Altevatnet, sier han.

Powered by Labrador CMS