KRISEMØTER: Bardu kommune og Målselv kommune er allerede i krisemøte, og og Balsfjord skal møte med krisestaben senere i dag. Foto: Knut Solnes (Arkiv)
KRISEMØTER: Bardu kommune og Målselv kommune er allerede i krisemøte, og og Balsfjord skal møte med krisestaben senere i dag. Foto: Knut Solnes (Arkiv)

Krisemøter i Bardu, Målselv og Balsfjord

MÅLSELV: Fredag morgen er Målselv og Bardu i krisemøte om koronasituasjonen og Balsfjord har etablert krisestab. Det er foreløpig ikke påvist smitte i noen av kommunene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke påvist smitte i Målselv og Bardu, sier smittevernoverlege Vidar Bjørnås.

Fredag morgen er han i krisemøte med kommunene hvor han er smittevernoverlege. Det de nå diskuterer er hvordan de skal holde hjulene i gang i kommunene etter nye retningslinjer fra Regjeringen og Folkehelseinstituttet. Møtet handler blant annet om hvordan kommunene kan samarbeide framover.

– Alle sektorer er involvert. Skoler og barnehager er stengt. Det som må gjøres nå er å holde hjulene i gang, sier Bjørnås.

Han legger til at kommunene er flinke til å holde innbyggerne oppdatert på sine nettsider.

Endring i testfokuset

Når det gjelder testing av mulig smitte har de endret fokus. Tidligere har alle som har vært i områder med vedvarende smitte blitt testet, det blir de ikke nå ved mindre de er syke. Bjørnås forteller at mange av de som har blitt testet har vært friske personer.

– Nå er det fokus på å hindre smitte blant den sårbare befolkningen. De som testes er de som viser symptomer på luftveisinfeksjoner. Det viktigste er å forhindre smitte blant helsepersonell og pasienter som er i risikogruppen, sier Bjørnås.

Etablert krisestab

I Balsfjord er det heller ikke påvist smitte av koronaviruset fredag morgen. Etter oppfordring fra Fylkesmannen i Troms og Finnmark har Balsfjord etablert krisestab. Balsfjord skal fredag ha første møte med denne staben, før de skal i møte med Fylkesmannen og alle kommuner i fylket. Fungerende rådmann i Balsfjord, Lillian Pedersen, forteller at mye fortsatt er uavklart, men at de vet mer i løpet av dagen.

– Det er en del uavklarte ting. Hvem skal være hjemme med barna, hvem har rett til å få omsorgstilbud og det er i utgangspunktet de som jobber i samfunnskritiske funksjoner, sier Pedersen.

Hun forteller at det er vanskelig å informere godt nok før de har avklart ting som omsorgstilbud. Det er viktig med riktig informasjon legger hun til. I løpet av dagen skal det også diskuteres hvordan man skal disponere ressurser.

– Vi skal se på muligheten til å omdisponere. Det oppfordres til det fra regjeringa sitt hold, å gi de tjenestene som er livsviktige, sier Pedersen.

Powered by Labrador CMS