20 ÅR: Det er 20 år siden Hamnvåg Montessoriskole ble stiftet, og Bjørn Ketil Toldnes har vært rektor ved skolen samtlige år. Han synes det er rart å tenke på at verken han eller elevene skal tilbake til høsten. ARKIVFOTO: Maiken Kiil Kristiansen
20 ÅR: Det er 20 år siden Hamnvåg Montessoriskole ble stiftet, og Bjørn Ketil Toldnes har vært rektor ved skolen samtlige år. Han synes det er rart å tenke på at verken han eller elevene skal tilbake til høsten. ARKIVFOTO: Maiken Kiil Kristiansen

Kroken på døra for Hamnvåg Montessoriskole

BALSFJORD: Om en drøy måned tar elevene ved Hamnvåg Montessoriskole sommerferie. Da stenger dørene for godt, og det blir ikke drift ved skolen til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Det har ligget i kortene en stund. Både styreleder, rektor og foreldre ved Hamnvåg Montessoriskole har vært forberedte på at det sannsynligvis ikke skulle være skole i bygda lenger til høsten. Nå er vedtaket gjort, og det er klart at skolen stenger dørene etter 20 år med skoledrift.

Vedtak

Under årsmøtet i helga ble vedtaket gjort. Det ble vedtatt at det tas til etterretning at det ikke er økonomisk forsvarlig å drifte videre med kun seks elever, og det ble vedtatt å avvikle skoledriften etter inneværende skoleår.

– Når vi står igjen med kun tre elever i 2. klasse og tre elever i 5. klasse, så er det ikke lenger grunnlag for å ha skoledrift. Vi måtte hatt minst to ansatte, og tilskuddet vi ville fått hadde ikke vært større enn at det ville vært nok til en ansatt. Det går ikke rundt, sier rektor ved skolen, Bjørn Ketil Toldnes til Nye Troms.

Toldnes har vært rektor ved skolen gjennom alle de 20 årene Hamnvåg Montessoriskole har eksistert. Før det var han lærer ved skolen i Hamnvåg i fire år, mens det fremdeles var kommunal skole i bygda.

– Vi klarte å drive en privat skole her i 20 år, siden 2001. Vi var nedleggingstruet flere ganger i løpet av 90-tallet før den kommunale skolen til slutt ble nedlagt, og som privatskole har vi likevel klart oss veldig bra fram til nå. Når elevtallet ble slik som det ble, så var det ingen annen løsning, sier Toldnes.

Trist

Han synes det er en trist og vemodig avgjørelse, og han var lenge realistisk optimist. Skolen prøvde til det siste å få elevtallet opp.

– Vi prøvde litt forskjellig med annonser i avisa og på sosiale medier, for å få flere elever. Vi annonserte at vi hadde ledige skoleplasser og gratis skoleskyss fra hvor som helst i kommunen, men det gikk ikke, sier han.

Skolen har drevet i to av tre år som de kan ha under 15 i elevtall, og fremdeles få statlig støtte. De kunne fått statlig støtte i ett år til med under 15 elever, men kom altså til konklusjonen at seks elever ble for få til at det var økonomisk forsvarlig.

Elevene

Ved skolestart inneværende skoleår var det 14 elever ved skolen. Fra og med høsten ville det vært seks elever. Nå må disse seks fortsette skolegangen på en kommunal skole, i utgangspunktet på Storsteinnes.

– Elevene har jo også vært forberedte på det kunne bli slik som dette i lang tid. Nå skal vi se om vi kan få til noen besøksdager i den kommunale skolen før sommerferien, slik at de kan få bli kjent med skolen og sine nye klassekamerater. Det er dette vi vil jobbe med framover, nå som dette er en realitet, sier Toldnes.

Han har stortrivdes i rollen som rektor gjennom to tiår, og synes det blir rart ikke å skulle komme tilbake til høsten.

– Det blir kjemperart, selvfølgelig. Men når et kapittel lukkes er det nye som åpnes. Vi har gjort mye spennende her på skolen og har alltid hatt mange prosjekter på gang. Nå håper jeg bare at elevene sitter igjen med mange gode minner fra skolen, og det tror jeg at de gjør, sier Toldnes.

Powered by Labrador CMS