Hadde videosamtale med Stortingets øverste leder:

FORNØYDE: Sameer Myrhaug (18) og Ingvild Ringbakken (18) var sammen med resten av politikk-klassen godt fornøyde med svarene de fikk fra stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under samtalen de hadde med henne. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
FORNØYDE: Sameer Myrhaug (18) og Ingvild Ringbakken (18) var sammen med resten av politikk-klassen godt fornøyde med svarene de fikk fra stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under samtalen de hadde med henne. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

– Kult at vi har en stortingspresident som er så tilgjengelig

NORDKJOSBOTN: Elever ved Nordkjosbotn videregående skole fikk mandag muligheten til å slå av en prat med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. De vekslet mellom å stille henne til veggs om distriktspolitikk og å lære mer om lunsjsettingen på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Det var elever som har politikk og menneskerettigheter som programfag ved Nordkjosbotn videregående skole, som mandag fikk mulighet til å snakke med og stille spørsmål til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen over videosamtale. Elevene i klassen hadde forberedt seg godt og hadde et bredt spekter av spørsmål de ønsket å stille Wilhelmsen Trøen.

Spørsmål

– Vi har forberedt en god blanding av spørsmål. Noe innenriks, noe utenriks, noen viktige og seriøse spørsmål og noen kanskje litt mer sære spørsmål, forklarte elevene stortingspresidenten innledningsvis.

Hvordan Norge skal og bør forholde seg til land som Kina, som elevene mener åpenlyst bryter menneskerettigheter, hvordan man skal sikre levende bygder i distriktene og hva som er den største trusselen mot demokratiet i Norge var blant de litt tyngre spørsmålene på agendaen til elevene. Og svar fikk de. Stort sett i alle fall.

– Det er litt vanskelig for meg å svare på spørsmål som er veldig politiske, fordi jeg har den rollen som jeg har som stortingspresident. Jeg skal være stortingspresident også for de som sitter på Stortinget for Rødt eller Arbeiderpartiet, sa Wilhelmsen Trøen og forklarte at hun dermed må være litt mindre politisk en periode.

Hun synes imidlertid elevenes spørsmål var gode, og uttrykte at hun gjerne gikk inn i en politisk debatt med dem så snart perioden hennes som stortingspresident er over.

Lunsj

Elevene fikk høre at det den siste tida har vært mindre felles lunsjer på Stortinget, men at alle i utgangspunktet spiser og henter seg mat i den samme kantina, uavhengig av parti eller om man er ansatt på Stortinget. Elevene lurte også på om man merker at det blir litt dårlig stemning på Stortinget når det har blitt litt høy temperatur i debatter.

– Det er to ting på Stortinget som jeg synes er veldig bra. Det ene er at vi håndterer debatter på en veldig god måte. Vi har strenge regler for hvordan debatter skal foregå, og da unngår vi at noen fyker i tottene på hverandre eller kaller hverandre stygge ting eller sier stygge ting. Man må liksom styre seg litt, sa Wilhelmsen Trøen.

Det andre hun synes er bra er at alle på Stortinget har en respekt for hverandre og hverandre sine meninger, uavhengig av hvilket parti de kommer fra.

Førstegangsstemmere

Alle elevene i politikk og menneskerettighets-klassen er førstegangsvelgere, som kan stemme for første gang ved stortingsvalget til høsten.

– Det er mye høyere valgdeltakelse i våre naboland Sverige og Danmark enn det er i Norge. Men det er så viktig å stemme, og å vite at din stemme teller. Vær så snill å lov meg at dere bruker stemmeretten deres til høsten, oppfordret hun elevene, som lovet på tro og ære å stemme.

Stortinget tar normalt imot ganske mange skoleklasser i løpet av et år, men slik blir det ikke under en pandemi. Da er det greit å kunne videosamtale litt med selveste stortingspresidenten.

Til sist hadde stortingspresidenten nok en oppfordring til elevene, som alle er avgangselever på skolen.

– Ta vare på hverandre i russetida, sa hun.

Tilgjengelig

Ingvild Ringbakken (18) og Sameer Myrhaug (18) var blant elevene som fikk snakket med stortingspresidenten. De synes samtalen var spennende og at hun var veldig hyggelig.

– Ikke minst er det veldig kult at vi har en stortingspresident som er så tilgjengelig at vi kan sitte og snakke med henne om ting som dette. Sånn tror jeg ikke de har det i USA, eller særlig mange andre land, sier Myrhaug.

De synes de fikk gode svar på de fleste spørsmålene de hadde, og at de fikk et godt innblikk i livet på Stortinget. Og selv om bare en av dem har bestemt seg for hvilken stemmeseddel hun skal velge på valgdagen, så lover begge å ta stortingspresidentens oppfordring om å stemme til høsten.

– Ja, vi skal stemme. Hundre prosent, sier de to.

Powered by Labrador CMS