FORTELLER EI STERK HISTORIE: I kveld spiller og forteller Ann-Sofie Godø (t.v.) og Runa Bergsmo om Nord-Norges første kvinnelige forfatter, Regine Normann fra Vesterålen, i Målselv bibliotek. Foto: Øivind Arvola
FORTELLER EI STERK HISTORIE: I kveld spiller og forteller Ann-Sofie Godø (t.v.) og Runa Bergsmo om Nord-Norges første kvinnelige forfatter, Regine Normann fra Vesterålen, i Målselv bibliotek. Foto: Øivind Arvola

Kultur i Troms lover ei gripende og vakker forestilling

MÅLSELV: «Velkommen, Regine» er ei stemningsfull og gripende konsertfortelling om landsdelens første kvinnelige forfatter. De starter turneen sin i Målselv bibliotek i Istindportalen allerede i kveld.

Publisert Sist oppdatert

Troms fylkeskommune vil gjennom Kultur i Troms by publikum på en skikkelig godbit med forestillinga «Velkommen, Regine», og som de reiser rundt til ulike biblioteker i Midt-Troms med. Alle forestillingene har fri inngang, og i kveld er første forestilling, i Målselv.

Det er landsdelsmusikerne Ann Sofie Godø og Runa Bergsmo som besøker Målselv bibliotek i Istindportalen for å fortelle i ord og toner om den nordnorske forfatteren.

De to lot seg fascinere av en skikkelse som tidlig i livet opplever så mye vanskelig, og som likevel reiser seg opp og ender med å bli Nord-Norges første kjente kvinnelige forfatter.

- Det er ganske mye fortelling, men totalt vil nok musikken ha mest plass. Musikken framhever det dramatiske i handlingen, stemningene som følge av følelser, som opprør, sorg og glede, sier produsent for Landsdelsmusikerne i Troms, Dominique Guyot.

Foruten en egen sang skrevet av Runa Bergsmo direkte til forestillinga, vil mye av musikken bestå av stykker fra klassiske komponister. Men også en samtidskomponist med røtter i samisk tradisjon, Frode Fjellheim, blir viet plass.

Levendegjør historia

Mye av forfatterskapet til Normann er forankret i barndomsårene. Regine søkte tidlig trøst i å skrive, men først i en alder av 40 år, fikk hun mulighet til å ta utdanning, og kunne endelig kalle seg forfatter.

Det mange vet om Regine Normann er at hun skrev 18 bøker og døde i Steinsland. Langt færre har hørt om hennes dramatiske oppvekst i Bø i Vesterålen og Breivika utenfor Harstad, på 1870- og -80-tallet. Det ønsket Kultur i Troms å endre på.

Forestillinga bæres av de to musikerne på piano, cello og vokal, som også er dyktige skuespillere. De har fått god hjelp av den nordnorske skuespilleren Marit Adeleide Andreassen, som også har bidratt med utforming av manus og regi.

- Runa og Ann-Sofie går dypt inn i hennes historie. De levendegjør hendelsene som preget den unge Regine, eller Sina, som hun ble kalt, og fremhever det dramatiske med utrolig vakker musikk, sier Guyot.

Selv om forestillinga først og fremst er myntet på voksne, tror Guyot at også barn og unge kan bli fenget av historien og musikken.

Powered by Labrador CMS