SKRØPELIG: Fjøsen på Bardu bygdetun i Salangsdalen, som Midt-Troms museum har ansvaret for, forfaller. Det bekymrer Toralf Heimdal. (Arkivfoto: Terje Tverås)
SKRØPELIG: Fjøsen på Bardu bygdetun i Salangsdalen, som Midt-Troms museum har ansvaret for, forfaller. Det bekymrer Toralf Heimdal. (Arkivfoto: Terje Tverås)

– Kulturarven må tas vare på

BARDU: Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) ber Midt-Troms museum trappe ned på snevre prosjekt og heller konsentrere seg om viktige historiske bygg.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kunne Nye Troms melde at isskader, råte og dårlig vedlikehold er i ferd med å ta knekken på Aursfjordsaga i Malangen. Arne Pedersen har tidligere stått for gjenoppbygging og restaurering av saga.

– Jeg forstår fortvilelsen. Dette er jo livsverket hans, og nå råtner det opp, sier ordfører Toralf Heimdal i Bardu kommune.

Midt-Troms museum har med sine 11 årsverk ansvar for 103 bygninger i ni kommuner. Direktør Lisa Gay Bostwick innrømmer forfall over hele linja. Årsaken skal være manglende tilskudd. Dette merkes også i Bardu kommune.

– Spesielt ille er det for fjøsen på Bardu bygdetun. Den blir å ramle snart. Gi det en vinter til, og det er ikke sikkert den står lenger. Det ville ha vært en katastrofe, sier han.

Edderkopper og våtmark

Heimdal ser helst at Midt-Troms museum konsentrerer seg om viktige historiske bygg i framtida. Han savner en klar strategi fra museet som viser hva de har tenkt å gjøre.

– Å bruke tiden på edderkopper og våtmark, det er totalt uinteressant. Man kan ikke basere driften sin på kompetansen til dem som tilfeldigvis er ansatt der. Museet holder på med mye rart, og mye er altfor tilfeldig. Så jeg forstår at bygningene forfaller, sier han.

Bardu-ordføreren ønsker å se nærmere på ressursbruken til museet.

– Kanskje kan de skjære ned på utgiftene sine eller antall ansatte. Så kan de heller leie inn hjelp når de trenger det, sier Heimdal, som er usikker på om kommunen bør trekke seg ut av museumssamarbeidet eller ikke.

– Ikke foreløpig i alle fall. Men vi er nødt til å ha en organisasjon som tar vare på bygningene. Hvis fjøsen ramler ned, må vi vurdere alt på nytt, sier han.

Men situasjonen er ikke helt svart-hvitt.

– Museet er i ferd med å gjøre masse bra for Strømsør fjellgård, og det er vi takknemlig for.

Lavt tilskudd

Fjellgården er det eneste anlegget i regionen som er fredet. Museet forvalter ellers alt fra museumsbygg og bygdetun, til fjøs, staller, smier, sommerfjøs og lignende. Leder Oddvar Skogli i Balsfjord historielag mener museet må prioritere knallhardt framover.

– Men det begynner å bli vanskelig. De har mange bygninger, og det koster mye penger, sier han.

Balsfjord-ordfører Gunda Johansen (Ap) mener Midt-Troms museum bør ta en gjennomgang med eierkommunene for å få en full oversikt over objektene som bevares og se dette i sammenheng med de ressursene de har.

– Jeg tror utfordringen ligger i hva man faktisk kan ta vare på. Vi skjønner at når man har så mange objekter å ta vare på, blir det vanskelig å holde et fullt vedlikehold på alle.

Direktør Lisa Gay Bostwick forteller at museet allerede er i gang med å lage en kompleks analyse over bygningene de forvalter.

– Til slutt vil vi komme fram til verdi- og tilstandsvurdering av hvert enkelt anlegg. Deretter skal vi sammen med kommunene bestemme oss for hvilke bygninger vi skal prioritere. Men dette er en prosess som vil ta tid, kanskje flere år.

Bærekraft

Helst ser direktøren at museet ikke må kvitter seg med noen av bygningene. Derfor har de søkt fylkeskommunen om støtte til å få på plass nødvendig infrastruktur ved fire anlegg. Håpet er at stedene kan bli bærekraftige. Aursfjordsaga er en av disse.

– Om vi hadde klart å stable på beina saga slik at den kunne selge og levere tømmer og ta imot gruppeturister, vil den være bærekraftig alene, sier Bostwick.

Et ønske museet har, er å få innredet gammelskolen med toalett, dusj og kjøkken slik at den kan leies ut. Her har blant annet Malangen Brygger vist interesse.

– Dersom flere av museets anlegg er bærekraftig, kan vedlikeholdsbudsjettet i større grad gå til andre anlegg, sier hun.

I Balsfjord har Midt-Troms museum ansvar for 6 bygninger. I Bardu har de ansvar for 24, og i Målselv 26. Kommunene bidrar tilskudd til museet. Problemet er imidlertid lite midler fra staten og fylkeskommunen.

– Dersom vi ser på lignende museer, får vi minst i forhold til befolkningstall, antall bygninger og kommuner. Dette er ikke greit, sier Bostwick.

– Må ivaretas

Både Skogli og Målselv-ordfører Nils Ole Foshaug (Ap) reagerer på at overføringen til Midt-Troms museum fra staten og fylkeskommunen er betydelig lavere enn hva lignende museer får.

– Vi kan ikke akseptere at historiske byggverk skal forfalle. Vi må ivareta dem. Dersom det viser seg at tilskuddene er urimelige, må kommunene se om det er noe de kan gjøre for å hjelpe, sier Foshaug.

Powered by Labrador CMS