MÅ KUTTE: Knappe fire år etter at administrerende direktør i Macks Ølbryggeri Harald Bredrup (t.v.) og Bryggeri- og drikkevareforeningens direktør Petter Nome sto for den offisielle åpningen av Macks nye fabrikk i Nordkjosbotn varsles det om kutt i inntil 30 årsverk. (Arkivfoto)
MÅ KUTTE: Knappe fire år etter at administrerende direktør i Macks Ølbryggeri Harald Bredrup (t.v.) og Bryggeri- og drikkevareforeningens direktør Petter Nome sto for den offisielle åpningen av Macks nye fabrikk i Nordkjosbotn varsles det om kutt i inntil 30 årsverk. (Arkivfoto)

Kutter inntil 30 årsverk

BALSFJORD: Fredag kunne administrerende direktør Harald Bredrup bekrefte at Macks Ølbryggeri AS kutter inntil 30 årsverk. Selv om bedriften har vært på etterskudd siden ny fabrikk ble bygget, bedyrer Bredrup at det ikke har vært noen planlagte oppsigelser.

Publisert Sist oppdatert

Mens det i 2011 var 140 ansatte på den gamle fabrikken i Tromsø, var det 50 ansatte på fabrikken i Nordkjosbotn i 2013. Under åpningen for snart fire år siden uttalte Bredrup at dette var et antall som det ville ligge på i framtiden.

– Den store forskjellen er på logistikk, og med dagens volum er det tilstrekkelig med rundt 50 ansatte, sa Bredrup den gang.

Alle blir berørt

I dag er det vel 62 årsverk på fabrikken i Nordkjosbotn. Det igjen betyr at halvparten av de 124 årsverkene Mack Ølbryggeri AS har i dag, befinner seg i Balsfjord.

– Vi må kutte inntil 30 årsverk, og alle parter innen bedriften blir berørt. Kuttene skal fordeles med litt over halvparten på produksjon og lager, mens resten kommer i salg og administrasjon. I Nordkjosbotn gjelder det 17,5 årsverk, sier Harald Bredrup.

Han forteller at prosessen med det tillitsvalgte allerede er begynt.

– Mange tar det veldig tungt. For min egen del var møtet med de ansatte min tyngste dag noensinne på jobb. Jeg har vært med på nedbemanning før, men denne gang føltes veldig ufortjent for alle parter, sier Bredrup.

Ingen planlagte oppsigelser

I 2011 hadde bryggeriet ei omsetning på nærmere 339 millioner. To år senere åpnet bedriften ny fabrikk i Nordkjosbotn og hadde ei omsetning på nærmere 331 millioner. 2014 var første hele driftsår. Tallene viste at omsetningen var redusert til 269 millioner, en reduksjon på 60 millioner etter flytting til Nordkjosbotn. Omsetning ble redusert med ytterligere 17 millioner året etterpå. Med andre ord ei omsetning som ble redusert med 87 millioner over fem år.

– Når det nå varsles kutt med inntil 30 årsverk, er dette en høvelig anledning å foreta nedbemanning og la andre få skylda?

– Jeg ser at det spekuleres i dette, og jeg synes det er drøyt å få en slik mistenkeliggjøring. Mange ting skjer på en gang, og kanskje hadde vi justert ned, men det var ingen oppsigelser planlagt fra vår side før denne situasjonen oppstod, sier Harald Bredrup.

Knappe fire år etter at administrerende direktør i Macks Ølbryggeri Harald Bredrup (t.v.) og Bryggeri- og drikkevareforeningens direktør Petter Nome sto for den offisielle åpningen av Macks nye fabrikk i Nordkjosbotn varsles det om kutt i inntil 30 årsverk. (Arkivfoto)

Færre skift

Regnskapstallene for 2016 foreligger ikke ennå, men ifølge Bredrup økte omsetningen med 32 millioner kroner fra året før.

– Vi har vært på etterskudd helt siden vi bygde ny fabrikk. Sist år hadde vi en veldig bra utvikling, og vi var kommet opp i knestående, sier Bredrup.

Han forteller at bedriften nå vil få et inntektstap som raskt må tilpasses kostnadene. Ett grep er å gå fra fire til tre skift på fabrikken i Nordkjosbotn.

– Vi er fortsatt i en prosess i forhandlingene med Rema, men kutt i sortiment og store endringer i sør gjør at det uansett ligger an til store inntektstap. Vi blir rammet av reduksjoner, og det må jobbes på en annen måte. Det er ingen enkel prosess, men vi er kommet i en situasjon der vi føler det er helt nødvendig å kutte kostnader, sier Bredrup.

Framtidstro

Uansett kutt mener han disse ikke vil gi full effekt i 2017.

– Dette blir et utfordrende år uansett. Vi kan ikke leve av kostnadskutt og må jobbe med flere inntektsmuligheter. Positiv effekt av disse vil vi ikke se før i 2018. Jeg har derfor stor tro på fremtiden. Det positive er at vi har enn veldig fin utvikling i de andre landsdelene. Vi hadde en større totalomsetning av øl i sør enn i nord i 2016. Det viser at vi har et enormt potensial, som vi tar med oss videre i arbeidet med våre leverandører, avslutter Harald Bredrup.

Powered by Labrador CMS