Illustrasjonsfoto Foto: Terje Tverås
Illustrasjonsfoto Foto: Terje Tverås

Kvinne skadet på skutertur

BALSFJORD: Øverbygd fjellredningsgruppe bisto lørdag kveld politiet med å hente ned en utenlandsk kvinnelig turist fra Finndalsvatnet i Finndalen.

Publisert Sist oppdatert

Den 30 år gamle utenlandske kvinna var en del av et turistfølge som med utgangspunkt i Camp Tamok dro innover dalen på snøskutere lørdag. Ved Finndalsvatnet skjedde uhellet: Kvinna ramlet av skuteren hun satt på, og slo seg ganske kraftig i ryggen. Reisefølget varslet fra om ulykken og ble forespeilet at det ville komme helikopter og hente dem, og AMK ga beskjed videre til Troms politidistrikt.

På grunn av dårlig vær i området gikk redningsetatene bort fra den opprinnelige planen om å hente kvinna ut med helikopter, samtidig som det ikke var mulig å få opplyst reisefølget om dette på grunn av manglende telefondekning i området der de befant seg. Troms politidistrikt tok derfor kontakt med Øverbygd fjellredningsgruppe for å be om bistand.

Fjellredningsgruppa består av om lag tjue personer som befinner seg fra Signaldalen i nord til Kirkesdalen i sør. Leder for redningsgruppa, Jan Rydning, var selv ikke i det aktuelle området, men hjalp likevel til med å koordinere redningsaksjonen lørdag kveld.

Jan Tore Skoglund bor i Tamokdalen og befant seg bare halvanna mil unna turistfølget. Han var derfor den nærmeste til å rykke ut. Sammen med en nabo tok han snøskuteren og la i vei innover Finndalen til Finndalsvatnet, der turistene befant seg.

Helikoptertransport umulig

– Vi kjørte først og fremst innover for å si ifra om at det likevel ikke ble å komme helikopter. Det snødde ganske tett og var vanskelig å se, og det var trolig grunnen til at de valgte å ikke sende helikopteret. Jeg tilbød kvinna skyss, og hun fikk valget mellom en kjelke eller sitte på skuteren. Hun valgte det siste. Vi pakket godt på henne og kjørte veldig sakte, og jeg tror det gikk bra, sier Jan Tore Skoglund.

Ifølge Skoglund var skuterløypa ikke av de aller beste, og det tok dem derfor et par timer å få transportert kvinna ned til bilveien, der ambulansen ventet for å ta pasienten til lege for en helsesjekk.

Operasjonssjef ved Troms politidistrikt sier at de ikke vet noe mer om tilstanden til kvinna etter at hun ble hentet av ambulansen, noe som kan tolkes som at hun slapp fra uhellet noe mørbanket, men trolig uten alvorlige skader.

Det er ikke uvanlig at fjellredningsgruppa må rykke ut for å bistå folk som av ulike årsaker ikke kommer seg tilbake til sivilisasjonen for egen maskin. Skoglund tror dette er den fjerde redningsaksjonen personell fra fjellredningsgruppa deltar i denne vinteren.

Powered by Labrador CMS