YTRING:

La oss gjøre hverandre gode også i Målselv

Foto: Morten Kasbergsen (Arkiv)
Foto: Morten Kasbergsen (Arkiv)

Forutsetningene for en bærekraftig sentrumsutvikling på Bardufoss er vanskelig da en rekke funksjoner som kunne bygge opp under sentrumsaktiviteten er lokalisert andre steder enn på Andselv.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Det er referert fra møtet i plan- og næringsutvalget 21.01.19, blant annet i Nye Troms. Redegjørelsen fra eiendomsdirektøren i Coop Nord er oppfattet på forskjellige måter. Det er jo ikke overraskende.

Da jeg innledet dialogen med henne ga hun uttrykk for stor usikkerhet i forhold til hvilke planer kommunen hadde. Med utgangspunkt i eksisterende situasjon i Målselv sa jeg at også kommunen er på søken etter veien videre. Mitt forslag da var at næringslivet og kommunen setter seg sammen og derigjennom blir enige om hvordan vi skal kunne møte fremtiden. Dette syntes hun var interessant.

Som den utålmodige mann jeg er foreslo jeg i møtet at vi satte sammen en arbeidsgruppe som kunne diskutere seg frem til et forslag som så måtte behandles i kommunale organer. Denne oppgaven ble imidlertid overlatt til rådmannen som vil komme med anbefaling både til mandat og sammensetning.

Handelsanalysen er kommentert av ordfører i Nye Troms 28.01. og trenger ingen ytterligere kommentarer fra min side.

Fra sammendrag Forprosjekt stedsutvikling Bardufoss

Andselv

Forprosjektet og dialogprosessen bekrefter at det er enighet om å videreføre og styrke Andselv sin rolle og funksjon som sentrum. Med sentrum menes da kulturell og sosial møteplass med tydelig identitet og fokus på bymiljøkvaliteter, handel, service og opplevelse. Forutsetningene for en bærekraftig sentrumsutvikling på Bardufoss er vanskelig da en rekke funksjoner som kunne bygge opp under sentrumsaktiviteten er lokalisert andre steder enn på Andselv. Samtidig er de fortrinnene Andselv har som sentrum, deriblant muligheter for torg, gågate m.m., ikke utnyttet eller realisert på tross av at dette har vært hensikten i mange år. Med utgangspunkt i behov kartlagt gjennom forprosjektet, anbefales det at utviklingen følges opp gjennom et hovedprosjekt for stedsutvikling. Prosjektet bør bidra til større grad av samspill og samarbeid mellom aktører på stedet, og ha et fokus på å realisere tiltak som bidrar til å skape et mer attraktivt sentrumsmiljø.

Andslimoen

Andslimoen har stort potensial for videre utbygging og utvikling som regionalt nærings- og handelsområde. Forprosjektet og dialogprosessen bekrefter at det er enighet om at det bør satses sterkere og tydeligere på videreutvikling av området, og at det kan spille en sentral rolle i kommunens arbeid med næringsutvikling.

Områdestudiene bekrefter også at det er tilgjengelige arealer og muligheter for en slik utvikling. Gjennom forprosjektet er det kartlagt behov for tilrettelegging for større regulerte arealer for næringsutvikling, samt synliggjøring av potensialet for etableringer i området. Som oppfølging anbefales nytt reguleringsarbeid for området, samt etablering av utviklingsselskap eller tilsvarende som kan ha ansvar for samordning og markedsføring av området.

Avslutning

Etter å ha bodd utenfor Målselv i nærmere 30 år, dog med fast abonnement av Nye Troms slik at vi kunne følge med, har det vært med sorg i hjertet at jeg har sett at det gjennom media har blitt skapt usikkerhet om vilkår for næringsetablering i kommunen. Dette har nok rammet både Andselv og Andslimoen.

Mitt mål er derfor å få i gang en prosess hvor både næringsliv og kommunen, både administrativt og politisk, setter seg sammen for å stake ut kursen fremover. I den anledning er det derfor viktig at vi kan få et så bredt politisk grunnlag som mulig. Dette for å fjerne våre selvpålagte begrensninger. Både handelsanalysen og "Forprosjekt stedsutvikling Bardufoss" peker på mulighetene.

Det er med det som bakgrunn at jeg har tatt initiativet til å få i gang en prosess hvor man setter seg sammen og arbeider seg frem til enighet om hvordan vi skal møte fremtiden. Det lille jeg har fått til i livet har nettopp vært resultatet av slike prosesser. Fra idretten har jeg lært viktigheten av å gjøre hverandre gode. Så derfor: "La oss gjøre hverandre gode også i Målselv".

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS