MILDERE TALE: Ordfører i Balsfjord, Gunda Johansen (Ap), opplever det som vanskelig å uforbeholdent stille seg bak uttalelsene til barduordfører Toralf Heimdal (Sp) i VG sist torsdag. – Lokale regler ut fra smittetrykk ville raskt blitt uoversiktlig og vanskelig å håndtere, mener hun. (Arkivfoto) Foto: Leif A. Stensland
MILDERE TALE: Ordfører i Balsfjord, Gunda Johansen (Ap), opplever det som vanskelig å uforbeholdent stille seg bak uttalelsene til barduordfører Toralf Heimdal (Sp) i VG sist torsdag. – Lokale regler ut fra smittetrykk ville raskt blitt uoversiktlig og vanskelig å håndtere, mener hun. (Arkivfoto) Foto: Leif A. Stensland

Laber støtte til Bardu-ordførerens bredside mot de nasjonale smitteverntiltakene

BARDU/BALSFJORD/MÅLSELV: Toralf Heimdal leverte før helga ei solid bredside mot myndighetene og mente de nye nasjonale smitteverntiltakene var meningsløse på flere måter. Hverken Balsfjord eller Målselv ser det på helt samme måte.

Publisert Sist oppdatert

Sist torsdag hadde avisa VG en nettsak der ordførere fra ulike flyplasskommuner gikk ut og felte en ganske hard dom over regjering og helsemyndigheters nasjonale smitteverntiltakene som ble presentert samme dag, og som de mente var kraftig urettferdig for de områdene der det er lite eller ingen smitte.

En av de intervjuede var Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp). Han hadde ifølge VG ikke mange lovord å komme med om regjeringens nye tiltak denne uka.

KRITISK: Toralf Heimdal (Sp) uttalte seg, i likhet med en rekke ordførere i landsdelen, til VG før helga om de strenge nasjonale covid-19-føringene. Han er fortvilet over at regjeringa skjærer alle over én kam helt uavhengig av smittetrykk, noe han mener blir både urettferdig og meningsløst. (Arkivfoto)

– Skal vi, som ikke engang har kollektivtransport, pålegges å måtte sitte på hvert vår hjemmekontor, bare fordi det er kaos på Østlandet? Og puben i Berlevåg stenge, fordi det ikke er kontroll på Østlandet? Det er helt meningsløst, tordnet han i riksdekkende media.

Ikke enig med "første taler"

Som ordfører i en kommune som den seneste uka har måttet håndtere tilfeller av koronasmitte, mener likevel Gunda Johansen (Ap) i Balsfjord at det er vanskelig å sette seg så kategorisk i mot regjeringa og de nasjonale føringene som det Toralf Heimdal har gjort. Hun vil ikke karakterisere smitteutbruddet deres nylig som av betydning, og det er mye takket være det Johansen betegner som en formidabel innsats av alle de som har stått på for å stoppe smitten.

– Jeg tenker at vi burde kanskje hatt mer kontroll, slik som også tromsøordføreren har nevnt. Men jeg vil ikke strekke det så langt som til å gå inn for «søringkarantene». Smitten vil spre seg i samfunnet uansett hva vi gjør, uttaler hun.

Uoversiktlig

Importsmitte har vist seg å være en viktig kilde til spredning av koronaviruset, og da i særdeleshet de muterte variantene. Samtlige av de intervjuede hos VG før helga tok til orde for at at et utreiseforbud fra områder med høyt smittetrykk ville være et mer korrekt tiltak enn å stenge ned landet som helhet. I tillegg mente barduordføreren at landet burde vært delt inn i ulike soner, basert på hvor kraftig smittetrykket er. Dette har Gunda Johansen liten tro på at vil fungere.

– Det ville fort blitt ganske uoversiktlig dersom hver kommune skulle hatt ulike regler, mener hun.

Positiv til soneinndeling

Bengt-Magne Luneng (Sp) er ordfører i den kommunen der innlandets flyplass ligger. Han sier at Målselv er en kommune med generelt mye ut- og innpendling, og å sette restriksjoner for det som betegnes som unødige reiser vil derfor ikke ha stor effekt.

TJA: Målselvs ordfører Bengt-Magne Luneng (Sp) har mindre tro enn sin kollega i Bardu på at det har noe for seg å nekte innreiser som går under kategorien unødige, også om de kommer fra områder med høyere smittetrykk.

Luneng stiller seg litt mindre tvilende til det å dele landet inn i soner etter smittetrykk. Men han mener det vil være viktig å virkelig sette seg ned og se på konsekvensene av et slikt tiltak.

– Det vil kunne bli mye endringer. Men samtidig er det mye endringer også med de nasjonale reglene, men det gjør det lettere at de tross alt gjelder for hele landet, sier målselvordføreren.

Powered by Labrador CMS