LÆRERIKT: Rikke Emilie Thoresen og Marie Sætre synes begge det var nyttig og lærerikt med et lynkurs i økonomi fra forbrukerøkonom Magne Gundersen (til venstre). Foredraget var satt opp i regi av Sparebank1, her også representert ved John-Arne Karlsen som er avdelingsleder ved Sparebank1 på Storsteinnes. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
LÆRERIKT: Rikke Emilie Thoresen og Marie Sætre synes begge det var nyttig og lærerikt med et lynkurs i økonomi fra forbrukerøkonom Magne Gundersen (til venstre). Foredraget var satt opp i regi av Sparebank1, her også representert ved John-Arne Karlsen som er avdelingsleder ved Sparebank1 på Storsteinnes. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Lærte hvordan de skal unngå å havne i luksusfellen

NORDKJOSBOTN: Budsjett, sparing og russetid. Det var blant temaene som sto på agendaen da Forbrukerøkonom og Luksusfellen-programleder Magne Gundersen besøkte Nordkjosbotn videregående skole.

Publisert Sist oppdatert

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank1, men er likevel kanskje aller mest kjent som programleder i TV-programmet Luksusfellen på TV3. Der får mennesker som har havnet i et økonomisk uføre hjelp til å få orden i økonomien sin igjen. Tirsdag besøkte Gundersen Nordkjosbotn videregående skole, for å gjøre alt som har med personlig økonomi å gjøre, litt mer forståelig.

Betalingsanmerkninger

Gundersen forklarte elevene i et fullstappet auditorium hvordan de skal gå fram for å sette opp et enkelt budsjett, hvorfor det er viktig å spare og hvorfor det kan være lurt å unngå lommetyver i hverdagen. Ikke lommetyver i form av kjeltringer, men lommetyver i form av den daglige brusen i kantina eller de fire snusboksene i løpet av uka. Han brukte også god tid på å forklare elevene hva en betalingsanmerkning er, og hvorfor en eller flere slike kan skape trøbbel når de skal kjøpe seg hus, bil eller til og med et mobilabonnement i framtida.

- Det er utrolig viktig at elevene får vite om disse tingene, for det er utrolig viktig og man lærer ikke spesielt mye om personlig økonomi i skolen fra før, sier Gundersen og skryter av lærevillige og oppvakte elever i auditoriet.

Luksusfellen

I løpet av foredraget drar han fram ekstreme eksempler fra Luksusfellen. Folk som har kjøpt 88 biler i løpet av de siste årene eller som har makset ut kredittkort etter kredittkort uten å betale.

-Det er jo litt for underholdningens del at jeg drar fram disse eksemplene, men så er det jo også litt til skrekk og advarsel. De fleste ungdommene sitter jo i salen og tenker at så ille, det kommer jeg aldri til å bli. Men sannheten er at noen av dem sannsynligvis havner der. Men det er jo det vi ønsker å unngå da, sier han.

Han snakket også med elevene om russetida de skal feire før de er ferdige med videregående.

-Man skal selvfølgelig kose seg og feire, men gjør det for all del ikke for lånte penger. Lov meg en ting, og det er at dere sparer opp til å kose dere i russetida. Ikke bruk kredittkortet for å få råd til fest og moro.

Stålkontroll

Ved slutten av foredraget dro Gundersen i gang en quiz for å sjekke hvor mye elevene hadde fått med seg av det han hadde snakket om. Det var Marie Sætre som stakk av med seieren. Etterpå forteller hun og venninnen, Rikke Emilie Thoresen at de føler de har ganske god kontroll på økonomien sin, men at det jo ikke er så mye å holde styr på enda.

- Vi bor begge hjemme hos familie enda, og har jo ikke bil eller noe sånt vi betaler på. Foreløpig er det jo derfor ganske greit å ha kontroll, sier de to.

De skjønner at det kan komme til å bli vanskeligere i framtida, og er derfor glade for å kunne ha foredraget og møtet med Magne Pedersen med seg i bagasjen.

- Jeg følte vi lærte en del. Jeg trodde det skulle bli kjedelig å sitte i halvannen time å høre om økonomi, men det ble gjort på en veldig interessant måte, sier Sætre.

Begge de to jentene skal være russ i 2020, og har tenkt til å holde løftet til Gundersen.

- Det blir ingen feiring for lånte penger nei. Vi har nok planer om å gjøre det så rimelig som mulig, sier de to.

Powered by Labrador CMS