KREATIVE: Hanna Rognmo og Sara Nordli er to av de unge gründerne bak en nyoppstartet elevbedrift som lager kunst av sement. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
KREATIVE: Hanna Rognmo og Sara Nordli er to av de unge gründerne bak en nyoppstartet elevbedrift som lager kunst av sement. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Lager kunst av søppel

SAND: Med gammel emballasje fra søppeldunken,sement, pussepapir og litt maling kan man lage mye kult. Det har fire elever ved Sand skole funnet ut.

Publisert Sist oppdatert

Hanna Rognmo og Sara Nordli går i 8. klasse og 9. klasse på Sand skole. Sammen med klassevenninne Hedda Brox og Kristense Erlandsen har de to startet opp en elevbedrift. Bedriften heter CreativeArt EB, og de har laget et produkt litt utenom det vanlige.

Design og redesign

Det er i faget design og redesign på skolen at elevene har fått i oppgave å starte opp sine egne bedrifter. Jentene forteller at de brukte lang tid på å finne ut hvilket produkt de ønsket å produsere i bedriften sin. For å finne ut av det tok de til sosiale medier.

– Vi brukte forskjellige sider på nett til å finne ut av hva som er mulig å lage. Vi lette en god stund, før vi fant noen som lagde forskjellig kunst av sement. Da det også viste seg at læreren vår hadde noe sement liggende som hun ikke fikk brukt, så var vi i gang med ideen vår, forteller Rognmo og Nordli.

En stor del av faget er at produksjonen deres skal være miljøvennlig, og at de må bruke noe som allerede er noe, til å produsere noe helt nytt.

– Det var sånn vi fikk ideen om å bruke søppel, sier de.

Gründerne av elevbedriften har nemlig tatt i bruk tom emballasje fra søpla, som de bruker når de skal produsere sementkunsten sin.

– Vi bruker mest tomme bokser eller flasker. Brusflasker, melkekartong eller en tom boks det har vært Nugatti i forteller de.

De har likevel funnet annet søppel til å lage enda mer kreative figurer.

– Vi har brukt gamle gummihansker til å lage noen slags sementhender. De ble vi veldig fornøyd med, sier jentene.

Prøver seg fram

I starten var det omtrent halvparten av produktene som de synes ble gode nok, men de så at det var mulig å produsere kule ting å fortsatte med ideen. De lager mange telysholdere, der de lager plass til et telys i en slags blokk av sement.

– Nå har vi holdt på siden november, og vi har rukket å lære mer om hva som fungerer og hva som ikke fungerer så godt.

Jentene bruker mye tid på bedriften sin. Store deler av fredagene på skolen går til produksjon, men også en del av fritida blir brukt.

– Vi som har bedriften sammen, er jo venner, og vi liker å holde på med dette, så å bruke en del av fritida si er bare morsomt.

Elevbedriften går heller ikke kun ut på å produsere. Elevene har startet opp en ekte bedrift i Brønnøysundregisteret. De skal føre regnskap, drive markedsføring og alt annet som hører gründerlivet til.

Messe

Neste måned skal jentene i bedriften, sammen med de andre elevbedriftene på Sand skole, reise til fylkesmessa for ungdomsbedrifter og elevbedrifter, som er i Tromsø.

– Der får vi både mulighet til å vinne noen priser og til å få solgt produktet vårt, sier Nordli.

Hun har vært på messa tidligere og har store forhåpninger for elevbedriften sin.

– Jeg tror vi har en mulighet, og det hadde selvfølgelig vært veldig gøy å vinne noe, sier hun.

Powered by Labrador CMS