Fylkesordføreren i Troms og Finnmark:

TILTAK MÅ GJØRES: Fylkesordfører i Troms og Finnmark, Ivar B. Prestbakmo, mener det må gjøres tiltak i hele det politiske miljøet for stoppe den negative befolkningsutviklingen i nord. Arkivfoto
TILTAK MÅ GJØRES: Fylkesordfører i Troms og Finnmark, Ivar B. Prestbakmo, mener det må gjøres tiltak i hele det politiske miljøet for stoppe den negative befolkningsutviklingen i nord. Arkivfoto

– Landet trenger ny politikk og ny regjering

BALSFJORD: Fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo er klar i sin tale og sier Norge trenger ny politikk og ny regjering. – Drastiske politiske grep må til før det er for sent for mange lokalsamfunn i Norge, sier Prestbakmo.

Publisert Sist oppdatert

Aller dårligst ut på oversikten over befolkningsutviklingen i tidligere Troms fylke, kommer Senja som har en nedgang på 126 innbyggere. På samme tid er Hammerfest den kommunen aller lengst nord i landet som har størst nedgang med 146 færre innbyggere det siste året. Totalt i Troms og Finnmark viser oversikten en nedgang på 1143 personer i 2020.

Ny politikk

Oversikten fra SSB som ble offentliggjort tirsdag gjør at opposisjonen i nord nå mener at det kreves en ny politikk.

– Vi må få på plass en nasjonal politikk som er villig til å bruke de store pengene og de store grepene før det er for sent for mange samfunn i store deler av Norge, sier Ivar B. Prestbakmo.

Fylkesordføreren i Troms og Finnmark er klar på at regjeringens sentraliseringspolitikk forsterker utviklingen og mener landet nå trenger en ny politikk og regjering.

– Dagens befolkningsstatistikk for 2020 fra SSB viser igjen et år med dramatisk befolkningsnedgang i Nord-Norge og store deler av landet, der sentraliseringen fortsetter og skyter fart. Dette er ikke bare dramatisk, men om få år vil det desentraliserte Norge slik vi har kjent det kunne være historie, sier Prestbakmo.

Dramatisk

Han viser til at selv Tromsø (+121) bare så vidt har en økning, mens bykommunen tidligere ofte har hatt årlig vekst på i underkant av 1000 personer i året.

– De aller fleste kommunene i landsdelen har reduksjon og dels betydelig reduksjon, og i Troms og Finnmark, sammen med Nordland og Innlandet, er befolkningsnedgangen sterk. Dette er dramatisk og akselererer med regjeringens distriktsfientlige politikk der tjenester fjernes fra folk, og verdiskapingen basert på hele landets ressurser sentraliseres, sier Prestbakmo.

Ifølge Senterparti-politikeren har dagens regjeringsflertall i snart 8 år sentralisert landet og gitt sentraliseringen økt styrke gjennom egne politiske valg.

– Dag etter dag i snart åtte år har regjeringen unnlate å ta politiske grep for å sikre verdiskapingen i hele landet. Digitaliseringen må brukes til å desentralisere arbeidsplasser, og ikke sentralisere de som dagens regjering lar skje, sier Prestbakmo, og legger til at infrastruktur må sikre folk og næringsliv framkommelighet i hele landet.

Akselerende nebygging

Reagerer på den store nedgangen i folketallet i nord gjør også fylkesrådsleder i Troms og Finnmark fylkeskommune, Bjørn Inge Mo (Ap). I likhet med Prestbakmo mener Mo at den ferske statistikken er et nytt steg i en akselererende nedbygging av Distrikts-Norge og en styrking av sentrale strøk.

– Av Norges 356 kommuner hadde 192 befolkningsnedgang. Dette er dessverre ikke overraskende når man stadig ser at det nasjonalt føres en politikk som tydelig satser på økt sentralisering, sier fylkesrådslederen.

Han etterlyser nå tiltak i hele det politiske miljøet, og mener sentralisering må bli en valgkampsak.

– Selv om dagens regjering garantert kommer til å si at deres politikk styrker alle kommuner, så kan jeg ikke forstå annet enn at også de må legge seg flate fra tallenes klokkeklare tale. Pilene peker nedover, de har pekt nedover i mange år og det er ingenting i regjeringens politiske kurs gjennom åtte år som får de til å peke oppover. Det må endring til, med en politikk som legger til rette for at det skal bo folk over hele landet og at det skal være positiv utvikling i alle kommuner, sier Bjørn Inge Mo.

Powered by Labrador CMS