Daglig leder Jørn Erik Berntsen med deltakermedaljen som vanket til alle i årets Reistadløp.

Reistadløpet: – Ser hvor innsatsen må settes inn

Reistadløpet fikk ikke så mange deltakere som de hadde håpet på. Konkrete områder skal nå prioriteres sterkere før 2025-utgaven.

Publisert

– Vi hadde selvsagt helst sett at enda flere var med, men selv om knapt 1000 gikk løpsdagen, må vi huske på at det totalt var nesten 1400 med QR- og skoleløpet, sier styreleder Jørn Erik Berntsen i Reistadløpet AS.

Han er ikke veldig misfornøyd med 990 påmeldte til rennlørdagen, og minner om at det er en klar økning fra fjorårets utgave, samt at barneløpene på Setermoen, Sørreisa og Finnsnes – samt ungdomsløpet på Finnsnes– til sammen hadde nesten 1000 deltakere.

– Så totaltallet på antall løpere vi har med denne uka sett under ett, er slett ikke dårlig, mener Jørn Erik Berntsen.

Bedre markedsføring

Likevel er antallet som gikk selve Reistadløp-dagen i år over 500 lavere enn i 2019, da det var 1547 påmeldte løpere. Rekorden gjennom tidene er på 1585 fra 1979. I 2020 og -2021 ble hovedløpet avlyst på grunn av koronapandemien.

– Pandemien ødela nok mye for oss også, og vi har dessverre ikke klart å komme tilbake på det nivået som vi var på før koronaen kom. Vi skulle selvsagt ønsket at flere ble med i år, med det været som var. Det var helt optimalt, men vi kan ikke «bære» folk over fjellet, og vi kan ikke fjerne Orta heller for dem som synes det er for tungt opp der. Det vi kan bli bedre på, er å markedsføre løpet vårt og kommunikasjon utad. Vi må jobbe hardere ut mot folk i byene i nord, og få enda flere hit langveisfra. Det er der vi har mest å hente, mener Jørn Erik Berntsen.

Det var matservering til alle etter målgang på lørdagens Reistadløp.

Skal prioriteres

Han tror de også skal tenke på hvordan de kan legge enda bedre til rette for mosjonistene, og mener de startet det arbeidet med årets løp:

– Jeg tror aldri vi har hatt en så fin mottakelse av dem som i år, med deltakermedaljer til alle, i tillegg til at de fikk matservering med pølser og energibarer i målområdet. Vi hadde også fem matstasjoner underveis, og smøre- og stavservice tilgjengelig, sier Jørn Erik Berntsen.

Stor verdi

Han mener at reklameverdien for Indre Troms ikke kan bli bedre enn den var lørdag, da tv-bildene fra løpet viste sol fra skyfri himmel og strålende omgivelser fra start til slutt på den 50 km lange Ski Classics-delen av rennet.

– Vi har løpere fra Gøteborg og Paris som kommer ens ærend for å gå løpet, og vi skal bare jobbe videre for å være best mulig, gjøre en solid jobb og få et godt rykte – og best mulig rennomme som arrangør, sier Berntsen.

Må ha kommunene med

Reistadløpet får støtte fra både Målselv og Bardu kommuner med 300.000 kroner i året, men da saken sist var oppe til behandling i fjor, innstilte administrasjonene i begge vertskommunene på at beløpet skulle nesten halveres for perioden fram til 2005. Det rådet fulgte ikke politikerne, men Reistadløpet har tidligere signalisert at støtten fra kommunene kun var nødvendig til løpet var så etablert internasjonalt og hadde så store deltakerantall at det ville stå på egne bein økonomisk, uten kommunal støtte.

Må jobbe sammen

Det tviler Reistadløpet sin mangeårige styreleder på at de makter, slik situasjonen er nå.

– Da må vi ha veldig mange flere deltakere enn det vi har nå, og det kan synes vanskelig, men vi mener at dette må vi gjøre sammen med kommunene. De må se verdien av dette i et folkehelseperspektiv og markedsføringsperspektiv, hvis ikke forsvinner litt av vår motivasjon. Hvis ikke våre fremste folkevalgte vil at vi skal gjøre dette her, så må vi selvsagt vurdere hva vi gjør, sier Jørn Erik Berntsen.

100 km løype

Han mener kommunene er nødt til å bidra, for de får så mye mer igjen enn det de ser på papiret foran seg.

– De får markedsføring på fjernsyn verdt millioner, og de får et 100 kilometer langt løypenett de kan gå inn på og bruke fra nærmest hvor som helst mellom Setermoen og Finnsnes. Samtidig er det én ting som vil øke fremover; det er skole- og ungdomsløpet. Der kommer det til å bli stadig flere med, og det er der rekrutteringa ligger hvis vi skal få folk ut på ski. Det er folkehelse på sitt beste, og det må bare kommunene bidra til, sier Jørn Erik Berntsen.

Sørreisa og Senja kommuner støtter også Reistadløpet AS, etter at Summit 2 Senja kom med i fjor.

Powered by Labrador CMS