Thor Eliot Olsen fra Vesterfjell på Senja i fint driv ut fra start på Setermoen i fjorårets Reistadløp.

Første løpet var det verste – nå venter nummer 54 i rekken

Thor Eliot Olsen fra Senja debuterte i Reistadløpet i 1968. Lørdag går han sitt 54. renn over fjellet.

Publisert

– Ilddåpen i 1968 var verst. Da var det fint vær fra Bardufoss og inn til Kampenhytta, men derfra og til Setermoen var det uvær. Men jeg ble ikke skremt, tross at man var «sjakk» og hadde gnagsår da man kom i mål. Det har blitt noen renn etter det òg, sier Thor Olsen og ler godt.

84-åringen fra Vesterfjell bor nå ved Vasshaugen på Senja, gikk det første Reistadløpet sammen med fem kompiser fra Senja. 1968-utgaven, da løpet gikk motsatt vei av dagens moderne utgave, ble starten på en lang Reistadløp-karriere for Thor Olsen.

Han har nå 53 utgaver fullført, og lørdag er den spreke karen klar for sin 54. utgave av rennet. Bare Jan Asbjørn Eriksen fra Sørreisa har flere. Han kan lørdag få sin 56. utgave av rennet. Alf Hartvig Austvik fra Bardu har også gått Reistadløpet 54 ganger.

Legender

Alle herrer som har passert 50 renn, og kvinner som har passer 40 renn, regnes som legender i Reistadløp-sammenheng, og har egne startnummer med navn på. Tirdag var de innbudt til sosial sammenkomst på Bardufosstun for god mat og historier. Blant kvinnene har Agnes Nerland Fagerheim flest renn med sine 48 fullførte. Kvinnene fikk først i 1964 lov til å delta i turrennet.

– Det er jo en «celeber klubb» man er med i, sier Thor Olsen og smiler.

Helsebot

Han går på ski nesten daglig i vinterhalvåret, og mener det er helsebot av beste sort å kunne gjøre det.

Thor Eliot Olsen er en av de største veteranene i Reistadløpet. Her passerer han Storlømyra i fjorårets løp som var det 53. i rekken for hans del.

– Jeg kommer til å gå Reistadløpet så lenge som jeg har helse til å gjøre det. Jeg begynner å bli litt glemsk, men jeg glemmer ikke bort hvor jeg skal gå i Reistadløypa, sier Thor og ler.

Han er klar på at farta nå lenger ikke er helt som i glansdagene når han spenner på seg skiene.

– Rekorden min i Reistadløpet er godt under to timer, men nå går det sakte. Frasparket er ikke som før, så oppover går det ikke så fort. Jeg blir sikkert å bruke godt over tre timer på lørdag, selv om føret blir kjempefint, sier Thor Olsen.

Fantastisk jobb

Med det fine værvarselet som gjelder er han klar på at det blir blå Swix under skiene i lørdagens 54. utgave for hans del.

– Det blir en ny skifest, Reistadløpet er bare et helt fantastisk renn, og den jobben som legges ned i forkant og underveis er formidabel. Jeg ville ikke ha endret noe, om jeg kunne. Tenk, vi har løype fra Setermoen til Finnsnes oppkjørt nesten hele vinteren, det er helt fantastisk, sier Thor Olsen engasjert.

Med sitt røde legendenummer er Thor Eliot Olsen fra Senja ski klar for sitt 54. Reistadløp.

Liker utviklinga

At løpet siden 2017 har vært en del av Ski Classics synes veteranen bare er bra. Med de største langløpsstjernene og andre toppløpere på startstreken synes han at Reistadløpet har fått prikken over i-en.

– Det er bare bra for skisporten at de er med her, er beskjeden fra Thor Olsen.

Han gir også kona Anne Lise ros for at skiinteressen har blitt godt bevart i familien Olsen.

– Hun  har gått Reistadløpet 24 ganger, og hun har vært en god støttespiller for meg og familien i alle år, sier Thor Eliot Olsen.   

 

Powered by Labrador CMS