RÅSTERK: Det tok ikke lang tid fra Lea begynte med crossfit til at talentet hennes ble synlig. Foto: Privat
RÅSTERK: Det tok ikke lang tid fra Lea begynte med crossfit til at talentet hennes ble synlig. Foto: Privat

Lea (14) er sterkere enn deg

BALSFJORD: Hun løfter seks kilo mer enn norgesrekorden. Ifølge Vektløfterforbundet er Storsteinnes-jenta tidenes sterkeste 14-åring. Nå kjemper Lea Horne om å vinne 10 000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Samme helg som ei 19-år gammel dame satt ny norsk juniorrekord med et løft på 76 kilo, pressa den da 13 år gamle Lea 82 kilo opp mot taket i Spania. Med andre ord: seks kilo over den ferske norgesrekorden.

– Det var litt artig, sier Lea.

Sia har Storsteinnes-jenta løfta norgesrekorder i massevis. Men uten å være registrert i Norge, fikk hun dem ikke godkjent. Men i Spania var hun den sterkeste i landet i sin klasse. Og det var nettopp der talentet hennes ble avdekka etter at hun meldte seg på crossfit for barn.

– Hun starta der. Men det viste seg at hun var så vanvittig sterk, så de kjørte henne over på voksengruppa. Der utvikla hun seg noe voldsomt, sier pappa Helge Horne.

Lea ble satt til å prøve vektløfting også. Resultatene lot ikke vente på seg. Etter få måneder fikk Lea tredjeplass i Spaniamesterskapet i klassen opp til 19 år. Allerede som 13-åring slo hun flere rekorder.

– Det ble jo helt vilt. Hun har et voldsomt talent for dette, sier Horne.

Bildet er fra Leas første mesterskap i Valencia. Her havna hun på pallen.

Trener hver dag

Til jul flytta familien hjem til Storsteinnes etter to og et halvt år i varmen. Etter flere måneder med kyssesyken, er Lea nå klar til å satse for fullt for å nå drømmen sin, som er å kvalifisere seg til VM i crossfit. Men aller først vil hun forsøke å komme seg til NM.

– Målet er å bygge meg opp. Etter å ha vært syk så lenge, så prøver jeg å få opp kondisen og bli like sterk som før. Jeg er midt i kvalifiseringen til NM og jeg tror jeg klarer det. Jeg tar et steg av gangen, sier Lea.

Foreldrene hennes må kjøre 18 mil hver gang Lea skal trene crossfit i Tromsø. Det blir gjerne 2-3 byturer i uka. I garasjen har pappa Helge bygd treningsrom med alt av utstyr som 14-åringen trenger. I tillegg har hun medlemskap på det lokale treningssentret.

– De har egentlig aldersgrense 15 år, men jeg får lov til å være der likevel, sier hun.

Lea trener hver dag. Gjerne to ganger om dagen og i minst to timer.

– I helgene trener jeg mer, for da har jeg ikke lekser og slikt.

Lea Horne håper å kunne leve av hobbyen sin i framtida.

Når Lea ikke trener, er hun elev ved 9. trinn på Storsteinnes skole. Klassekameratene hennes synes det er svært kult det hun driver med.

– Jeg blir behandla som før. Mange vil jeg skal bryte håndbak med dem. Da slår jeg dem, sier hun.

Håper å vinne

Lea er nå en av seks ungdommer som kjemper om å finne en talentpris i regi av Etterforsker1. Vinneren blir sponsa med 10 000 kroner. Det er en pris 14-åringen godt kunne tenkt seg.

– De som arrangerte konkurransen la merke til meg, og jeg ble valgt ut til å være med. De synes det er kult at jeg er så ung og talentfull. 16. mars skal stemmene telles opp og en vinner skal kåres, sier hun.

Dersom hun vinner, skal hun kjøpe inn mer utstyr hun trenger. Hun håper også at prisen kan lokke en eller flere sponsorer til seg.

– Folk må stemme. Nå må vi mobilisere alt som kan krype eller gå. Det hadde vært gøy om hun fikk seg en sponsor. Det er mye utstyr som skal til når man driver med dette, sier pappa Helge.

De som ønsker det kan stemme på Facebook på siden til Privatetterforsker1.

Lea Horne mener det er viktig å ha små nok mål å strekke seg etter. På den måten kan man gradvis forbedre seg.

– Gjør det du liker

Lea forteller at hun håper på en karriere innen crossfit i framtida.

– Samtidig så håper jeg å få gjort en del vektløfterkonkurranser, sier hun.

14-åringen har en del tips til andre idrettstalenter som ønsker å nå langt.

– Husk at det ligger mest i hodet. Sett deg lave nok mål som du vet du kommer til å nå. Samtidig må du også ha noen store mål å strekke deg etter. Det er en god følelse når man greier noe. Små mål gjør at man hele tiden klarer noe nytt. Og pass på at du gjør det du liker, sier hun.

Powered by Labrador CMS