PROTEST: I fjor samlet en rekke malangsværinger seg i protest ved den stengte Skutvik bru, fordi de følte seg glemt av kommunens politikere. Foto: Sol Gabrielle Larsen
PROTEST: I fjor samlet en rekke malangsværinger seg i protest ved den stengte Skutvik bru, fordi de følte seg glemt av kommunens politikere. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Lei av at prosjekter på Malangshalvøya koker bort i kålen

BALSFJORD: I mai var det to år siden Skutvikbrua i Fjellbygda ble stengt. Nå begynner innbyggerne å bli oppgitte over at ingenting skjer.

Publisert Sist oppdatert

Manglende vedlikehold over flere år. Akutte reparasjoner og minimalt med forebyggende vedlikeholdsarbeid. Det var konklusjonen etter en inspeksjon av kommunens bruer i august i fjor. Blant bruene det står dårligst til med er Skutvikbrua. Den har vært stengt i nærmere 2,5 år, og nå begynner innbyggerne å bli utålmodige, og de spør seg hva det er som gjør kommunens prosjekter i Malangen så lite attraktive for entreprenører.

I stampen

- Alt går i stampen og ingenting blir gjort, sier Herbjørg Rognmo og Marianne Skutvikås.

De to er begge med i Kjølstad sanitetsforening. Foreninga har nylig hatt et møte, der kommunens prosjekter på Malangshalvøya var tema for diskusjon. Malangseidet skole, bassenget på Sand og saken de to kanskje brenner mest for, Skutvik bru.

- Vi spør oss jo hvorfor det ikke er noe som skjer. Kommunen lyser ut prosjekter, også er det ingen som viser interesse. Da begynner vi jo å lure på om kommunen gjør nok for å få noen til å ta på seg disse oppdragene, sier de to sanitetsdamene.

Alle tre prosjektene de nevner har vært lyst ut på anbud, uten av interessen fra entreprenører har vært spesielt stor.

- Og da går alt i stampen. Det skjer ingenting, og alt koker bort i kålen, sier Skutvikås.

Skutvik bru

Det er spesielt prosjektet med Skutvik bru de to engasjerer seg i. Brua har vært stengt i over to år. Politikerne har bevilget pengene som kreves for å få på plass ei ny bru, men ingen har bitt på.

I fjor samlet en rekke malangsværinger seg i protest ved den stengte Skutvik bru, fordi de følte seg glemt av kommunens politikere.

- Men gjør egentlig kommunen nok for å få noen til å ta på seg den jobben? Og er det egentlig nødvendig med ei ny bru? Det lurer de to damene på.

Etter å ha vært i prat med entreprenører de kjenner, så mener de to bestemt at det ikke er behov for ei ny bru, selv om det selvfølgelig ville være en ønskesituasjon.

- Men det viktigste er jo at vi har ei bru som er brukbar og som ikke er stengt. Da spør vi oss om det egentlig er så mye som ei ny bru som skal til. Vi tenker at det ikke trenger å koste så mye og må kunne gjøres på en billigere måte, sier Rognmo og Skutvikås.

Sinte

De sier at de er sinte og frustrerte, og mener at både Skutvik bru og de andre prosjektene til Balsfjord kommune på Malangshalvøya blir trenerte.

- Nå er vi oppgitte over at det ikke blir gjort noe, og vi krever svar fra kommunen på hva de egentlig gjør for at dette skal gå i orden og på om det egentlig er behov for å gjøre det så komplisert, sier de.

Må følge loven

Konstituert rådmann i Balsfjord kommune, Einar Nøstvik Guleng sier til Nye Troms at han rett og slett ikke aner hva som er årsaken til at det er så vanskelig å få entreprenørers interesse på malangsprosjektene.

- Jeg har rett og slett ikke peiling. Jeg kunne spekulert, men det skal jeg ikke gjøre. Men vi gjør det vi kan. I gamle dager var det slik at man kunne gå mer i dialog med entreprenørene og spørre hva de skulle ha og hva som skulle til. Det har vi ikke lov til mer, fordi vi er nødt til å følge loven for offentlige anskaffelser, forklarer Nøstvik Guleng.

Langt over budsjettramma

Kommunalsjef for plan og utvikling, Kjetil Aasen forteller at det kom inn tilbud da kommunen la prosjektet Skutvik bru ut på anbud tidligere i år.

- Men tilbudene som kom inn var langt over budsjettramma. Dermed ble anbudskonkurransen avlyst for i år, så håper vi å få den lyst ut igjen så raskt som mulig på nyåret. Vi har den på investeringsbudsjettlista for neste års budsjett, som skal behandles i desember, sier han.

Da er den lagt inn som forslag i budsjettet med en ny vurdering av kostnadene, som er nærmere det som var tilbudene som kom inn.

- Så vi håper å ha en entreprenør og byggestart klar innen våren 2020, men det kommer helt an på hva politikerne vedtar i budsjettprosessen, sier Aasen.

Powered by Labrador CMS