FORNØYD MED UTFALLET: Tannlege og leder i Troms tannhelseforening, Hilde Halvorsen, og tannlege Torunn Løvheim (pasient) er fornøyd med at den offentlige tannhelsetjenesten ikke overføres til kommunalt ansvar i 2020.
FORNØYD MED UTFALLET: Tannlege og leder i Troms tannhelseforening, Hilde Halvorsen, og tannlege Torunn Løvheim (pasient) er fornøyd med at den offentlige tannhelsetjenesten ikke overføres til kommunalt ansvar i 2020.

Lettet over reform-enighet

ANDSLIMOEN: De to siste årene har tannlegeforeningen kjempet for at den offentlige tannhelsetjenesten ikke skal bli overført til kommunalt forvaltningsnivå fra 2020. Forrige uke ble det klart at tannhelsetjenesten får forbli under fylkeskommunalt forvaltningsnivå.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med kommunereformen har regjeringa foreslått at tannhelsetjenesten skal overføres fra fylkeskommunalt ansvar til kommunalt ansvar. I flere omganger har blant annet Den norske tannlegeforening og lokale tannlegeforeninger kommet med høringsinnspill i saken uten å ha blitt hørt.

– Inntil nå har vi følt at det har vært vanskelig å få gjennomslag og gehør for det fagmiljøene har ment og stått for og som vi mener vil være det best for å beholde og videreføre en god offentlig tannhelsetjeneste, sier leder i Troms tannlegeforening, Hilde Halvorsen.

Proposisjonen skal det stemmes over i Stortinget førstkommende torsdag, og tannhelsearbeidere over hele landet har vært bekymret for at reformen skulle få flertall på Stortinget og reformen gjennomført fra 2020. Men sent torsdag ettermiddag forrige uke fikk Halvorsen en telefon fra tannlegeforeninga sentralt om at forslaget ikke får flertall i Stortinget. Protestene fra tannlegeforeningene, tannhelseorganisasjoner, flere fylkeskommuner og andre fagmiljøer har blitt hørt. Tannhelsetjenesten har hele tiden fryktet at en overføring til kommunal regi vil føre til oppbrytning av et godt og stabilt fagmiljø. Halvorsen er derfor glad for at det ser ut til at forslaget ikke får medhold i Stortinget torsdag.

– Vi er veldig fornøyd med å ha lyktes og fått gjennomslag med det vi mener er det beste for den offentlige tannhelsetjenesten og pasientene. Det gir oss mer stabilitet og forutsigbarhet, sier hun.

Prøveordning

Høyre, Frp, Venstre og KrF har gjort et kompromiss som betyr at 15 kommuner skal være med på en prøveordning fra 2020. Det er ikke bestemt hvilke kommuner som skal være med. Halvorsen mener det tidligere er gjort lite konsekvensutredning på dagens forslag om overføring fra fylkeskommunalt ansvar til kommunalt ansvar. I den nåværende proporsjonen står det lite om økonomi og hva som skjer med de kommunene som ikke har tannlegekontor. Det er ikke sett på konsekvenser av en interkommunal tannhelsetjeneste, om tannhelsetjenesten settes ut på anbud til private tannklinikker, eller hva som skjer med antallet stillinger dersom kommunene får ansvaret. Prøveordninga vil nå gi en mulighet til å evaluere disse og andre momenter på et bedre grunnlag.

– Vi er kjempeglade for det. Endelig ble det en avklaring som er til det beste for pasientene, ansatte og fagmiljøene, sier Halvorsen.

Powered by Labrador CMS