Rykket ut til sin egen sønns fødsel:

KLIPPET NAVLESTRENGEN: David Andersen hadde to hatter på seg da han rykket ut til fødsel på lørdag; både som ambulansearbeider og pappa. Her klipper han navlestrengen. Foto: Privat
KLIPPET NAVLESTRENGEN: David Andersen hadde to hatter på seg da han rykket ut til fødsel på lørdag; både som ambulansearbeider og pappa. Her klipper han navlestrengen. Foto: Privat

Lillebror ble født på gårdsplassen

BARDUFOSS: Natt til lørdag ble Ann-Kristin Bakken og David Andersen foreldre for andre gang. På gårdsplassen – i ambulansen David rykket ut med.

Publisert Sist oppdatert

For fire dager siden fikk David Andersen og Ann-Kristin Bakken en sønn. Fra før har de snart tre år gamle Loke, som nå kan smykke seg med tittelen storebror. Mandag har David hentet Ann-Kristin og yngstesønnen hjem fra Finnsnes, hvor de har oppholdt seg de siste dagene. Sammen med morfar Anders Bakken kan de nå kose seg med sitt nye familiemedlem hjemme.

Det er imidlertid ikke første gang lillebror er på Bardufoss. Han hadde det nemlig så travelt at han tok sitt første pust mens ambulansen enda sto på gårdsplassen. En styrtfødsel i seg selv er ikke så uvanlig, men for denne familien var det ekstra spesielt fordi David rykket ut til sin egen sønns fødsel.

For David er ambulanselærling og hadde vakt ved Bardufoss ambulansestasjon i helga. Han hadde sovet en times tid da akuttalarmen gikk klokka 00.46 natt til lørdag. David syntes sentralen sa de måtte rykke ut til Øverbygd, og tenkte det var rart at de skulle kjøre helt dit for en fødsel. Da han kom i bilen så han imidlertid sin samboers navn på skjermen. De bor i Øvreveien på Bardufoss, og David skjønte han hadde hørt feil. Han og makkeren rykket ut og var framme etter fem minutter. Der sto Ann-Kristin i gårdsplassen og ventet.

– Vi fikk lagt henne på ei båre, og fikk ho inn i bilen. Makkeren min var sammen med henne mens jeg gikk fram i bilen for å be jordmora gjøre seg klar. Men så ser jeg bak i bilen, og der står makkeren min med ungen i armene, sier David.

Tilbake på jobb

Det tok tolv minutter fra akuttalarmen gikk, til sønnen var født. 51 centimeter lang og 3750 gram var gutten. Litt større enn storebror var, og litt mer utålmodig med å komme til verden.

David Andersen hadde to hatter på seg da han rykket ut til fødsel på lørdag; både som ambulansearbeider og pappa. Her klipper han navlestrengen.

Ingen av dem hadde skjønt at det skulle gå så fort. Morfar Anders var kommet nordover fra Aust-Agder for å være sammen med Loke rundt fødselen. Etter at Ann-Kristin hadde ringt etter ambulanse, gjorde hun seg klar for å gå ut og vente. Anders spurte om hun ikke skulle vente inne, men det fant hun ikke nødvendig. Anders gikk ut sammen med henne, og skjønte etter hvert at det begynte å bli mer prekært siden hun ringte etter hjelp flere ganger. Han var fortsatt sammen med henne da ambulansen kom.

– Før døra til ambulansen gikk igjen, hørte jeg ungen skrike, sier Anders.

Ambulansen ble stående på gårdsplassen i 45 minutter slik at den nye verdensborgeren kunne die, og David kunne få klippe navlestrengen hans. Deretter bar det i rolig tempo til fødestua på Finnsnes. Der var David og makkeren fram til Ann-Kristin og sønnen skulle sove. Så bar det ut på et nytt oppdrag for den kommende ambulansearbeideren.

– Hvordan føltes det å rykke ut til sin egen sønns fødsel?

– Man rekker ikke å tenke så mye, man jobber ut fra prosedyrene, sier David.

Lite visste David når han rykket ut, at han skulle bli pappa igjen bare ti minutter senere.

Hjemmefødsel neste

Ann-Kristin hadde heller ikke tid til å tenke så mye. Da vannet gikk, ringte hun jordmora og de ble enige om at det ikke hastet.

– Når man har født før, så forventer man at det skal bli verre, sier Ann-Kristin.

Men for å komme seg til Finnsnes måtte hun ringe ambulansen. Mens hun ventet fikk hun til og med tid til å snappe til bekjente som hadde bedt om live-sending siden de hadde dratt på ferie før hun fødte.

– Helt til ambulansen kom, trodde jeg vi skulle rekke Finnsnes. Men i det de kom, kjente jeg at det ikke gikk, sier hun.

Hun opplevde ikke situasjonen som skummel, og er glad for at det var David og makkeren hans som kom og hentet henne. Turen til Finnsnes beskriver hun som koselig. Nå er familien komplett, men skulle det imidlertid komme et nytt tilskudd i familien i framtida, ser hun ikke bort ifra at de må ha en annen plan.

– Da må jeg planlegge hjemmefødsel tror jeg, sier den nybakte tobarnsmammaen og ler.

Powered by Labrador CMS