Millionunderskudd i Bardu:

STYRING: Roald Linaker (Ap) mente det er manglende økonomisk styring i Bardu kommune. Foto: Terje Tverås
STYRING: Roald Linaker (Ap) mente det er manglende økonomisk styring i Bardu kommune. Foto: Terje Tverås

Linaker savner en politisk debatt om økonomien

BARDU: Det framlagte regnskapet med minus 1,6 millioner gjør at Roald Linaker (Ap) er kritisk til den økonomiske styringen i Bardu.

Publisert Sist oppdatert

Rådmann Håvard Gangås redegjorde i kommunestyret for regnskapet for 2019, hvor kommunen fikk et merforbruk på 1,6 millioner på den ytterste bunnlinja.

– Det må dekkes inn, enten ved fond og nulle det ut som vi gjør her, eller framføre det til neste års budsjett som noe man må dekke inn. Får man ikke til det, ender man på Robek-lista, sa han.

Også kontrollutvalget har merket seg tallet. På sitt møte 11. mai behandlet de saken, hvor de i en uttalelse synes det er beklagelig at årsregnskapet viser vesentlig avvik mot regulert budsjett på enheten helse, omsorg og barnevern. Netto merforbruk her er på 11,5 millioner.

Oppsparte midler

Under kommunestyret lurte Ap-representanten Roald Linaker på om det i det hele tatt ville bli noen diskusjon om økonomien da regnskapet skulle behandles.

– Jeg savner bredere politisk debatt om økonomien i Bardu kommune, ikke minst fra posisjonen som sitter med et så klart flertall. Med et så stort styringsvalg bør det være veldig tydelig om politiske strategier som dere er ute etter å vedta, sa han.

Det er ikke første gang feilbudsjetteringer er gjort. Også i 2018 havnet økonomien langt under mål og traff nesten ikke målskiva, mente han.

– Vi har klart oss fordi vi har hatt oppsparte midler. Det har vi ikke lenger nå, så nå nytter det ikke lenger å balansere regnskapet den siste halvannen millionen med å ta penger fra fond.

Påstanden til Linaker var at de som har hevdet at økonomien er eller har vært under kontroll, har et stort forklaringsproblem både innad og utad i kommunen.

– Vi har ikke den kontrollen som vi burde hatt, både i forhold til politiske vedtak som gjøres, budsjett eller rapportering av hva som skjer underveis. Og det bekymrer meg, sa han.

Linaker savnet også en forklaring på økningen i antall årsverk, for det står ingen ting i årsmeldinga hvor disse årsverkøkningene er kommet.

Personell

Han var også kritisk til at det skal omstilles ved å trekke ned personell.

– Hvis vi tror at nye løsninger, nytt utstyr og nye hjelpemidler skal gi oss store personellbesparelser, så vis meg den organisasjonen som har fått det til. Det skal være folk, kapasitet og kompetanse i alle ledd for at ting skal fungere, sa han og mente at det handler om å ta i bruk mulighetene vi allerede har.

Det kuttes og kuttes for å bli mer operativ, men det er grenser for hvor operativ man kan være.

– Jeg tenker det viktigste først, det vil si liv og helse, barn og unge og de som trenger omsorg. Vi må også optimalisere organiseringa der det er mulig, vi må se på de store trekkene, der pengene først og fremst går, på kostbar organisering i kommunen, og så må vi se på optimalisering av inntektene.

Så trakk han fram muligheten kommunen har til å innføre eiendomsskatt.

– I mitt hode er det på to områder vi kan optimalisere inntektene på. Det ene er å bruke skattenøklene for å skrive ut de skattene vi kan, og det andre er å sørge for at det blir bolyst nok til at vi får flere som skatter til Bardu, sa han.

Men aller mest mente han det handler det om å tørre å debattere økonomien.

– Jeg savner større, bredere og tydeligere debatt, ikke minst fra den store flertallsgruppa i kommunestyret.

Powered by Labrador CMS