HØRINGSFRISTEN OVER: I neste uke vil NVE ha oversikt over hvor mange høringsuttalelser de har fått i forbindelse med Skarelva kraftverk i Blåtind skytefelt.
HØRINGSFRISTEN OVER: I neste uke vil NVE ha oversikt over hvor mange høringsuttalelser de har fått i forbindelse med Skarelva kraftverk i Blåtind skytefelt.

Lite konflikt rundt bygging av kraftverk i skytefeltet

MÅLSELV: Høringsfristen for bygging av kraftverk i Skarelva i Blåtind er nå gått ut. Forum for Natur og Friluftsliv (FNF) Troms mener kraftverket er blant de mindre konfliktfylte småkraftprosjektene i fylket.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver de i sin høringsuttalelse til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Tinfos AS har søkt om å bygge kraftverk i Skarelva, som befinner seg i Blåtind skyte- og øvingsfelt. I høst ble Skarelva kraftverk lagt ut på høring, og 5. november gikk fristen ut. FNF er blant de som sendte høringsuttalelse til NVE.

«(…) hele influensområdet ligger i Forsvarets område for tung øvingsaktivitet. FNF er kjent med at området rundt elva i stor grad bærer preg av slitasje, veier og øvingsaktivitet», skriver de.

De viser til at dette setter naturlige begrensninger for bruken av området, da det ikke er åpent for ferdsel til enhver tid. Likevel er det noe friluftsaktivitet i det aktuelle området i forbindelse med elgjakt og adkomst til toppene rundt Mårfjellet. Siden friluftsaktiviteten er begrenset, ser FNF at et kraftverk i Skarelva vil ha begrensede negative virkninger på friluftslivet i området.

«Dette gjelder både da ferdselen er relativ lav, begrenset og eksisterende inngrep betydelige, men også at elva store deler går relativt skjult i terrenget», skriver de.

Etablere hekkeplass

Videre viser FNF til Liveltskardelva i Bardu, hvor friluftsinteressene var begrenset, mens verdiene for biologisk mangfold og naturtyper var stort. Et småkraftverk i Skarelva vil føre til en redusert vannføring på 2.6 kilometer i elva, og det er søkt om minstevannføring på 0,09 kubikkmeter per sekund. FNF stiller spørsmål ved om det vil være nok for den rikere vegetasjonen i nedre deler av elva, til tross for restfeltet. De ber derfor NVE vurdere behovet for minstevannslipp.

«Produksjonen vil bli minimalt lavere, og det kan være noe å hente for enkelte av artene langs elvestrengen. Vi presiserer også at det må etableres hekkeplass for fossekall langs elva, dersom konsesjon gis», skriver de i høringsuttalelsen.

De skriver videre at de oppfatter Skarelva som ett av de mindre konfliktfylte småkraftprosjektene i Troms, og de finner derfor prosjektet akseptabelt.

«Vi ber likevel NVE vurdere å øke den foreslåtte minstevannføringa, samt sette klare vilkår til utføring, anleggsperiode og drift», skriver de.

FNF presiserer at de, Naturvernforbundet og noen av medlemsorganisasjonene ønsker å delta på befaring. De vil derfor kunne komme med tilleggsbemerkninger under og etter gjennomføring.

Forsvarsbygg vil inkluderes

Målselv kommune og Forsvarsbygg har også sendt sin høringsuttalelse til NVE. Målselv skriver at de forholder seg til reguleringsplanen, og at det er Forsvaret som styrer aktiviteten i området. De ber derfor NVE ta inn Forsvarsbygg som høringsinstans før de fatter vedtak. De skriver også at Målselv sau og geit kan uttale seg, da reguleringsplanområdet er brukt som beiteland for husdyr.

«Ved eventuell utbygging av faste installasjoner må sikring med tanke på dyrevelferd hentas», skriver kommunen.

Forsvarsbygg har også valgt å sende inn en høringsuttalelse, selv om de ikke er oppført som adressat i høringsbrevet. De mener søknaden ikke er klargjørende nok.

«Hensynet til Forsvarets aktivitet burde vært omtalt i et eget kapittel der angitte forutsetninger ble drøftet mhp ivaretagelse, herunder spesielt sikring og merking av anlegget mot Forsvarets virksomhet», skriver Forsvarsbygg.

De skriver videre at Forsvaret kan etablere to krysningspunkter for alle kjøretøy over elva, og at det mangler en vurdering på betydninga dette vil kunne få for ei nedgravd rørledning. De mener også at det bør synliggjøres hvordan tillatelse eller krav til utførelse av nedgraving av jordkabel i 800 meter av Forsvarets vei er vurdert. Til sist mener de kostnader i forhold til sikring og tilpassing av Forsvarets aktivitet er spesifisert i for liten grad.

«Forsvarsbygg mener at forutsetningene som ble angitt i overnevnte høringsuttalelse, må oppfylles», avslutter Forsvarsbygg.

Dag Kjellevold er saksbehandler i NVE. På grunn av mye arbeid, har han ikke fått oversikt over hvor mange uttalelser de har fått om Skarelva kraftverk. Han regner med å få lagt ut de innkomne uttalelsene på NVEs hjemmeside neste uke. Ifølge Kjellevold har de også fått søknad om utsettelse på høringsfristen.

– Reinbeitedistriktet har fått høringsutsettelse til 23. desember, sier Kjellevold.

Powered by Labrador CMS