Fortsetter Kina-samarbeidet:

FORTSETTER: Eierne bak Bardufoss aktivitetsmedisinske senter, Thomas Valnes (t.v.), Hege Nymo og Tormod Gangsei, fortsetter med å hjelpe kinesiske skiløpere. Her fra den offisielle åpninga av senteret. Foto: Ivar Løvland (arkiv)
FORTSETTER: Eierne bak Bardufoss aktivitetsmedisinske senter, Thomas Valnes (t.v.), Hege Nymo og Tormod Gangsei, fortsetter med å hjelpe kinesiske skiløpere. Her fra den offisielle åpninga av senteret. Foto: Ivar Løvland (arkiv)

Lite Målselv-firma ser mot OL i Beijing

MÅLSELV: Bardufoss aktivitetsmedisinske senter er blitt en viktig samarbeidspartner for den kinesiske satsinga på vei mot et vinter-OL på hjemmebane. De har ansvar for alt det idrettsmedisinske rundt det åtte løpere store kinesiske laget.

Publisert Sist oppdatert

LANGRENN

Det kinesiske laget Swix China National Cross country Skiing Team Xinjiang trenes av nordmannen Kristian Bjune Sveen. Han er fra Bodø og er gammel studiekjenning av idrettsfysiolog Thomas Valnes, og Valnes driver nå Bardufoss aktivitetsmedisinske senter (BAMS) sammen med legeekteparet Hege Nymo og Tormod Gangsei. De startet forrige høst samarbeidet med det kinesiske laget, og den første avtalen gikk ut forrige sesong. En forlengelse av denne ble gjort i vår, og avtalen løper i første omgang ut denne sesongen, men det ligger nærmest i kortene at samarbeidet kommer til å gå videre til over vinter-OL i Beijing i 2022.

– Det meste tyder på det. Vi har kontrakt ut denne sesongen, men vi regner med at dette er et samarbeid som kommer til å gå helt til OL, sier Thomas Valnes.

Viktig avtale

For dem som et relativt nystartet idrettsmedisinsk senter er avtalen med det kinesiske laget viktig på flere måter.

– For oss betyr en avtale som denne mye. Økonomisk er den viktig for oss i en oppstartsfase av bedriften. Vi får jobbe med toppidrettsaspektet og være med på å utvikle topputøvere. Vi ser det er behov for kompetansen vår, og samtidig lærer vi mye, sier Thomas Valnes.

Færre løpere i vinter

Han er ikke fremmed for at de blir å reise til Kina og OL, hvis det passer slik når den tid kommer. Kineserne satser hardt på vinteridrett fram mot sitt eget OL-arrangement, og laget BAMS hjelper er bare ett av tre store nasjonale lag som satser tungt. Team Xinjiang har Sjusjøen og Norge som base nærmest hele vinterhalvåret, og består nå av åtte løpere. Fire fra hvert kjønn i alderen 18–22 år. De var flere løpere på laget forrige sesong, men laget er nå redusert i størrelse.

Kinesisk seier

– Noen har sluttet frivillig, mens andre ikke hadde det som krevdes for å satse på laget. Men nå er det et sterkt lag der særlig noen av jentene hevder seg veldig godt allerede, sier Thomas Valnes.

Under norgescup på Gålå forrige helg gikk den beste av juniorjentene inn til seier i sin klasse, foran alt av norske juniorjenter.

– Laget har som mål å klare topp 30-plasseringer i verdenscup denne sesongen. Samtidig er junior-VM et viktig mål for de yngre løperne på laget, sier Thomas Valnes.

Daglig kontakt

Fra BAMS er de nærmest daglig i kontakt med laget, og fysisk er de i møte med laget og løperne hver eneste måned. Valnes, Nymo og Gangsei hjelper til med alt fra det ernæringsmessige og det å trene riktig, til det skadeforebyggende og idrettsmedisinske.

– Treneren har ansvar for det rent treningsmessige, men vi er inne og hjelper til med det idrettsfysiologiske. Vi prøver å tenke litt nytt, og føler at vi har lyktes bra så langt, sier Thomas Valnes.

Nytenkende

Han viser til at de går litt andre veier enn den tradisjonelle utviklingstrappa som en har i Norges skiforbund. Det kinesiske laget kjører aldri rolige langturer på mer enn 75 minutters varighet, mens det i Norge gjerne er rolige langturer på opp mot tre timers varighet som gjelder.

– Jeg synes det er litt lite kultur i Norge for å tenke nytt og trene på nye måter. Om vi kanskje ikke er «bannlyst» for vår måte å tenke på, så synes jeg at det er lite samsvar mellom forskning og kunnskap om trening og måten det trenes på i Norge. Kulturen i Norge for å ta i bruk nytenkning, er ikke stor. Jeg synes vi skal tørre å bruke den forskningsbaserte kunnskapen som vi har, sier idrettsfysiologen ved Bardufoss aktivitetsmedisinske senter.

Kanskje Kina

Hvis samarbeidet med laget fortsetter for BAMS fram til over OL i 2022, er ikke Thomas Valnes avvisende til at det kan bli OL-tur for Bardufoss idrettsmedisinske senter. Det avhenger selvsagt av at laget får løpere med til OL.

– Det hadde selvsagt vært moro med en tur til OL-stadion i Beijing. Vi får se, sier Thomas Valnes.

Eierne bak Bardufoss aktivitetsmedisinske senter, Thomas Valnes (t.v.), Hege Nymo og Tormod Gangsei, fortsetter med å hjelpe kinesiske skiløpere. Her fra den offisielle åpninga av senteret.

Må øve litt mer

De store kinesisk-kunnskapene har han enda ikke skaffet seg. Så langt går dialogen med løperne på engelsk via tolk, men flere av løperne er blitt stadig bedre i engelsk.

– På det kinesiske språket ligger jeg nok litt etter, men gi meg ett år til, så . . . smiler Thomas Valnes.

Spent på resultatene i kommende sesong for løperne på det kinesiske laget til Bardufoss aktivitetsmedisinske senter.

Powered by Labrador CMS