LEDER:

Lokalaviser er lokalhistorie

58 ÅR GAMMEL: Eksempel på ei avisside som ligger på Nasjonalbibliotekets nettside. Fra Fremover 13. juli 1962.
58 ÅR GAMMEL: Eksempel på ei avisside som ligger på Nasjonalbibliotekets nettside. Fra Fremover 13. juli 1962.

For historielag og alle andre som skriver bøker om både lokale og nasjonale temaer, er dette en gedigen julegave som er tilgjengelig 365 dager i året.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

• Gamle aviser er en fantastisk kilde til historie. Lurer du på når det første gang ble lagt asfalt på Riksvei 50 på Bardufoss? Når det militære velferds- og kontorbygget Setertun på Setermoen ble offisielt åpnet? Eller når byggearbeidene på Balsfjord rådhus på Storsteinnes startet? Gamle aviser gir deg svaret. Pluss en rekke andre detaljer om de nevnte hendelsene. Ved å bla i gamle aviser kan du også lese at det på 1960-tallet ble vurdert om Fagerlidal skole på Bardufoss skulle bygges i det som i dag er Finnsund boligfelt. At det tidlig på 1960-tallet var debatt om kommunenavnet Bal(l)sfjord skulle skrives med en eller to l-er. Og at øverstkommanderende i Nord-Norge, generalmajor Odd Lindbäck-Larsen, i 1955 tok til orde for å slå sammen Bardu, Målselv og Øverbygd til én forsvarskommune. For å nevne noen få saker.

• Tidligere har gamle aviser vært vanskelig å få tilgang på for allmennheten. Folk måtte da enten dra til de ulike avishusene for å lese avisene manuelt, eller tilbringe utallige timer på utvalgte biblioteker for å gå gjennom gamle aviser på mikrofilm eller i innbundne permer. Den siste tida har det imidlertid åpnet seg en ny mulighet som gjør at alle med tilgang på internett kan lese gamle aviser heimefra. Det er en helt ny verden og digital autostrada som har åpnet seg for historiker Hans Olav Lahlum og andre som har som hobby å lese gamle aviser.

Nasjonalbiblioteket og Amedia inngikk nylig en avtale som gir publikum åpen tilgang til avisartiklene til 73 lokalaviser og deres 48 historiske forløpere. Alle digitaliserte utgaver som er publisert før 2005 av aviser som blant annet Nordlys, Fremover og Lofotposten er dermed tilgjengelig for alle på Nasjonalbibliotekets nettsider, mens aviser som har kommet ut etter 2005 nå er tilgjengelig i alle norske bibliotek. Avtalen med Amedia innebærer at over 500 000 digitaliserte avisutgivelser nå ligger åpent på nett. I tillegg var det allerede en del gamle aviser som lå åpent ute. Så totalt ligger nå over 1,3 millioner avisutgivelser åpent på nb.no. Det er over halvparten av alle avisene som finnes i den digitale samlinga til Nasjonalbiblioteket.

• Ifølge nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre er tilgjengeliggjøring av gamle aviser på nett et viktig arbeid for å gjøre kulturarven tilgjengelig for alle som bor i Norge. Vi er helt enig i at gamle aviser er en kulturarv som det absolutt er verdt å ta vare på. Og ikke minst gjøre lett tilgjengelig for landets innbyggere. Det er rett og slett en kulturskatt som nå er gjort allment tilgjengelig. For historielag og alle andre som skriver bøker om både lokale og nasjonale temaer, er dette en gedigen julegave som er tilgjengelig 365 dager i året. Ingen andre har fulgt lokalhistorien så tett som lokalavisene, og det mens historien har pågått.

• Nasjonalbiblioteket har gjort en kjempejobb med å digitalisere den rike avisfloraen i Norge. Det er nå over 20 år siden tanken om å få digitalisert alle norske aviser ble født, og nå er Nasjonalbiblioteket på god vei til å realisere sin drøm. På slutten av 1990-tallet var det en krevende prosess å digitalisere gamle aviser. I dag er det en enkelt sak på grunn av den teknologiske utviklinga. Samtidig som internett gjør det enda lettere å få de gamle avisene ut til folk. En søkefunksjon gjør det dessuten relativt enkelt å manøvrere i mylderet av avissider. Resten er historie.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS