STILLER OPP: Lokale stiller opp for å hjelpe de to asylsøkerne som nå er i kirkeasyl i Bardu. Sogneprest Audhild Kaarstad sier de to kvinnene blir godt sørget for både når det gjelder mat, aktiviteter og medisiner. Foto: Knut Solnes
STILLER OPP: Lokale stiller opp for å hjelpe de to asylsøkerne som nå er i kirkeasyl i Bardu. Sogneprest Audhild Kaarstad sier de to kvinnene blir godt sørget for både når det gjelder mat, aktiviteter og medisiner. Foto: Knut Solnes

Lokale frivillige stiller opp for asylsøkerne

BARDU: Flere lokale frivillige har meldt seg for å bidra etter at to asylsøkere i forrige uke ble innvilget kirkeasyl i Bardu.

Publisert Sist oppdatert

Etter en noe hektisk situasjon i forrige uke der menighetsrådet i Bardu ble hasteinnkalt til ekstraordinært møte, har situasjonen roet seg etter at de to kvinnene gikk i kirkeasyl i kapellet i Øvre Bardu.

– Asylsøkerne er veldig takknemlig, og de opplever det slik at vi har reddet livene deres. De har roet seg ned og sover endelig godt om natta, sier sogneprest Audhild Kaarstad til Nye Troms.

I kapellet

Det var onsdag to kvinner fra et land i Midtøsten kom på kontoret til sognepresten for å slippe å bli tvangsutsendt fra Norge. De to, en kvinne i 60-årene og hennes datter i 30-årene, fikk 11. januar avslag på asyl, og da de kom til menighetskontoret, var de livredd for å bli sendt til hjemlandet. Det var diskusjoner om saken i menighetsrådet, men det ble et samlet ja til å gi de to kvinnene kirkeasyl. De har nå oppholdt seg i kapellet i helgen og blir der fortsatt.

Medisiner

– De er svært takknemlig og vil gjerne bidra tilbake til kirke og samfunn med det de kan, sier Audhild Kaarstad.

Hun sier flere nå har engasjert seg for å hjelpe de to kvinnene.

– Flere lokale frivillige melder seg og spør om de kan bidra med noe. De to kvinnene blir godt sørget for både når det gjelder mat, aktivitet og medisin, sier sognepresten i Bardu.

Utsatt

Øvre Bardu kapell huset også tidlig på 1990-tallet kirkeasylanter en kort periode. De kom ikke fra mottak på stedet.

Dette er første gang noen fra mottaket på Setermoen går i kirkeasyl i Bardu kommune. Det er ikke satt noe tidsperspektiv på oppholdet De to kvinnene kom til Norge sommeren 2014 og søkte asyl på grunn av forfølgelse og trakassering fra myndighetene i hjemlandet sitt på grunn av noe et familiemedlem har gjort.

– De søkte om asyl på humanitært grunnlag, for de risikerer forfølgelse ved returnering til sitt hjemland, fortalte Audhild Kaarstad til Nye Troms torsdag.

Moren og datteren fikk et endelig avslag på asylsøknaden sin, med 1. februar som utreisedato. De to har vært på mottak i Melbu i Vesterålen og kom til Setermoen mottak i august i fjor. De to kvinnene har søkt hjelp fra både Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell. De jobber nå for å få avslaget om opphold på humanitært grunnlag, omgjort. Det er bedt om utsatt frist for iverksetting av tvangsutsendelse av de to kvinnene.

Powered by Labrador CMS