GLAD FOR STØTTE: En signert drakt fra lagkameratene og støtte fram dem betyr mye for kreftrammede Jørgen Haugland.
GLAD FOR STØTTE: En signert drakt fra lagkameratene og støtte fram dem betyr mye for kreftrammede Jørgen Haugland.

Lover å vinne sin aller viktigste kamp

STORSTEINNES: Jørgen Haugland har skåret mange mål for fotballaget sitt. Nå har han dem i ryggen når han skal vinne sin viktigste kamp i karrieren.

Publisert Sist oppdatert

24-åringen fra Storsteinnes skal ikke gjennom nitti minutter denne gangen. Nå er det noe helt annet og en mer langvarig kamp som gjelder for Jørgen Haugland. Etter skåringer og måljubel i mange år for Storsteinnes sine aldersbestemte lag og A-laget de senere år, er fotballen som en parentes å regne nå. Motstanderen heter kreft, men med hele fotballaget, venner og familie på laget er han klar på at denne kampen skal vinnes. Om så via bruk av tilleggstid.

– Jeg skal bli frisk. Det er ikke noe diskusjon omkring det, sier Jørgen Haugland.

Han skjønte i sommer at han ikke var helt frisk, og etter å ha søkt litt på nett tok han turen til lege. Der ble han tatt på alvor umiddelbart og sendt rett til Universitetssykehuset Nord-Norge. En tirsdag på ettersommeren ble undersøkelsene foretatt. Dagen etter fikk han beskjed om at han hadde testikkelkreft. Fredag samme uka var han operert, og dagen etter var han hjemme på Storsteinnes igjen. Nå gjenstår en lengre periode med cellegift, men prognosene for å bli frisk er gode for kreftdiagnosen han fikk. Normalt er den 95 prosent. I hans situasjon er den 98 prosent.

– Det blir en kamp, men denne skal jeg vinne. Garantert! sier Jørgen Haugland.

Fikk egen trøye

Han valgte med en gang å være åpen om sykdommen og ga fotballkompisene beskjed umiddelbart. De svarte med å signere Jørgens trøye nummer 10 med navnene sine. Den fikk han allerede mens han var på sykehuset.

– Jeg er en sosial person og syntes ikke dette var noe å holde hemmelig. Jeg setter stor pris på støtte og omtanke fra alle hold, men trøya fra gutta betyr ekstra mye, sier Jørgen.

Må innom treningene

Nå står han foran en periode med cellegiftbehandling. Han er forberedt på kvalme og at det kan gå ut over både hår og skjegg, men bekymrer seg ikke over slike bagateller. Cellegifta skal ta knekken på siste spor av kreftverdier etter at operasjonen var vellykket. Nå er han fremdeles øm i området hvor han er operert, men innom fotballtreninga stikker han nesten alltid. Helst i treningsdrakt og fotballsko.

– Jeg må være i miljøet og se på treningene om ikke annet. Det hjelper meg å koble bort sykdommen, sier Jørgen.

At han skal tilbake på banen igjen som fotballspiller igjen, tviler han ikke på. Allerede neste sesong mener han at han skal være på banen igjen. Uten at det er det viktigste han tenker på akkurat nå.

– Men forsvarsspillerne skal bare begynne å grue seg allerede nå. 2016 blir min sesong, sier Jørgen med et smil.

Fryktet kreft

At Jørgen hadde noe som feilet seg, skjønte han i sommer. Han var øm og hadde tidvis vondt i testiklene. Faktisk fryktet han da at det kunne være kreft. Mistanken ble bare sterkere etter hvert som han søkte på nett og leste seg opp omkring temaet. Som en ungdom som omtrent ikke visste hvor legekontoret var, syntes han likevel det var utenkelig at han kunne bli rammet av denne sykdommen i en alder av 24 år.

– Etter hvert skjønte jeg at jeg måtte dra til legen og få dette sjekket. Da beskjeden fra sykehuset kom, var jeg nesten litt forberedt på svaret. Jeg hadde via nettsøk kunnet krysse av for alle mulige symptomer som kunne være kreft, sier Jørgen.

Nytt perspektiv

Han er glad for at helsevesenet tok han kjapt til undersøkelse og operasjon. Han rakk ikke sette seg ned og begynne å tenke på at han hadde fått kreft. Men ikke minst styrker det hans sjanser til å bli helt frisk og kampklar igjen.

– Men fotballen er litt mindre viktig nå. Det er helsa som betyr noe nå. Den er langt viktigere enn mål tre poeng i en fotballkamp, sier Jørgen.

Kreftdiagnosen setter ting i et litt annet perspektiv for 24-åringen, som innstendig ber andre mannfolk om å sjekke egen kropp, enten du er 20, 40 eller 60 år gammel.

– Kjenn litt på «kula», gutter. Ikke vær for stolt til å ta en sjekk hos legen om du mistenker noe galt. Det kan i verste fall få fatalt utfall, sier Jørgen Haugland.

Glad for all støtte fra særlig lagkameratene. Og med et godt tak i trøye nummer 10.

Powered by Labrador CMS