LEDER:

Lovfestet rett til barnekoordinator

ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Gorm Kallestad
ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Gorm Kallestad

Denne uka ble det kjent at familier får lovfestet rett til barnekoordinator. Det er bra.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Samtidig ble det kjent at endringer i 14 nye lover skal sikre barna like retter på tvers av kommunegrensene. Det var på tide.

Alt for ofte har det dukket opp tilfeller i mediene med familier som må flytte til en annen kommune, fordi barna ikke får de tilbudene de ha krav på. Det skal ikke være til "barnas beste" å måtte flytte fordi kommunale og statlige etater ikke blir enige om hvem som skal gjøre hva.

I følge regjeringa skal lovendringen bidra til et tettere samarbeid mellom barnehager, skoler, barnevern, Nav, helsetjenester og sosialtjenester. Så langt har det ikke vært klart hvem som skal samordne tilbudene og tjenestene til disse barna. Det har vært opp til familiene selv å finne ut av dette. Derfor er det bra at de nå er sikret hjelp fra kommunen.

En barnekoordinator skal tilbys de familiene som har, eller venter barn med alvorlig sykdom og skade, eller har nedsatt funksjonsevne. Det vil gi foreldrene tid til å være foreldre, og ikke administrator for det syke barnet.

Med disse lovendringene er barn og ungdom sikret en rett til individuell plan etter barnevernloven. Det gir også klagerett. Noe som utvilsomt kan komme godt med. For det er ikke bare enkelt å sette seg inn i alle lovene, reglene og tjenestene. De som nå skal samkjøres i tilbudet om individuell plan er helse- og omsorgstjenesteloven, spesialisthelsetjenesteloven, psykisk helsevernloven, sosialtjenesteloven, Nav-loven, og barnevernloven.

I følge informasjonen som så langt er kommet fra regjeringa, følger det noen tydelige plikter med dette. Alle velferdstjenestene får nemlig plikt til å samarbeide om oppfølginga av barn og ungdom, der det er nødveding for å gi dem et helhetlig tilbud.

Enda viktigere er det at velferdstjenestene nå får plikt til å samarbeide med andre velferdstenester. Det skulle bare mangle. Og like fullt overraskende at de ikke har en slik plikt fra før.

At kommunene med dette får en så tydeleg plikt til å samordne tjenestetilbudet til de svakeste er både godt og på tide. Så får vi håpe kommunebyråkratene og lokalpolitikerne er klare på at de må levere, og ikke skylde på manglende overføringer fra Staten.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS