LEDER:

Lurt å gjeninnføre MOT

GJENINNFØRES: MOT skal gjeninnføres i balsfjordskolen. Illustrasjonsfoto: Terje Tverås Foto: Terje Tverås
GJENINNFØRES: MOT skal gjeninnføres i balsfjordskolen. Illustrasjonsfoto: Terje Tverås Foto: Terje Tverås

Og selv om det er trangt i kommunekassa i Balsfjord ble det altså besluttet å gjeninnføre tiltaket. For som Rehnlund påpekte: MOT er heldigvis ikke det dyreste opplegget.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Politikerne i Balsfjord gjorde et fornuftig og godt vedtak da de i siste kommunestyremøte før jul vedtok å gjeninnføre MOT i kommunens skoler. For som forslagsstiller Rebecca Rehnlund (Rødt) uttrykte det: – Man må nesten tenke at selv om dette er en kostnad nå så er det på sikt et besparende tiltak.

Rehnlund begrunnet denne påstanden med at det å gi bedre helse, både psykisk og fysisk til ungdommen ikke bare er positivt for ungdommene selv, men også for samfunnet. Rehnlund påpekte også at MOT ikke er det veldig dyrt tiltak og at ungdommen selv – via Ungdomsrådet i kommunen – har gitt uttrykk for at de ønsker MOT tilbake i skolen.

MOT er en ideell landsomfattende stiftelse som driver holdningsskapende arbeid for å redusere og forebygge blant annet mobbing, vold og rusmisbruk. Målgruppa er primært elever i ungdomsskolen og den videregående skolen.

Tiltaket hadde stor plass i skolene i Balsfjord for noen år tilbake. Men i 2016 vedtok kommunestyret å kutte MOT for å spare penger i en trang kommuneøkonomi. Og fortsatt skal det spares store summer i ei kommunekasse der økonomien er trang.

Rebecca Rehnlund har jobbet hele høsten og førvinteren for å få MOT på plass igjen i balsfjordskolen: Allerede i høst foreslo hun å gjeninnføre MOT. Forslaget ble da fremmet på vegne av Rødt og Sp i forbindelse med at kommunestyret fikk framlagt en tilstandsrapport for kommunens skoler.

– Før vi kan se bedre resultater må vi få et bedre læringsmiljø og mindre mobbing, sa Rehnlund da. Og: – Dersom det er elever som går og gruer seg til neste negative hendelse så gjør det noe med resultatene.

Og i siste kommunestyremøte fikk Rødt og Sp enstemmig gehør for å blåse liv i MOT fra og med 2022.

Rehnlund uttrykte stor tilfredshet med at forslaget gikk gjennom: – MOT er en organisasjon som kan hjelpe når det kommer til skolemiljøet og hvordan elevene har det. De hjelper med selvtilliten og selvbildet til ungdommen og gir elevene flere og gode alternativer til noen å snakke med når de trenger det, sa Rehnlund til Nye Troms da seieren var innkassert.

Og selv om det er trangt i kommunekassa i Balsfjord ble det altså besluttet å gjeninnføre tiltaket. For som Rehnlund påpekte: MOT er heldigvis ikke det dyreste opplegget.

Hva det kommer til å koste? Det vil avhenge av hvilket MOT-program kommunen velger å innføre: Ved innføring av det som kalles «Robust ungdom 12–16» på fire skoler vil årlige kostnader i utgangspunktet være 120.000 kroner – mens hvis man velger «Skolen som samfunnsbygger» vil prislappen bli 140.000 kroner.

Rehnlund har dermed helt rett i at det er for «småpenger» å regne, og Rødt-representanten skal ha all ære for at hun har kjørt denne saken helt i mål.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS