LYSBEHANDLING: Sykepleier Kristin Stålesen Berge er glad for at tilbudet om lysbehandling igjen er på plass i Bardu. – Vi har god kapasitet og svært kort ventetid, sier Berge. Foto: Knut Solnes.
LYSBEHANDLING: Sykepleier Kristin Stålesen Berge er glad for at tilbudet om lysbehandling igjen er på plass i Bardu. – Vi har god kapasitet og svært kort ventetid, sier Berge. Foto: Knut Solnes.

Lysbehandling er tilbake i Bardu

BARDU: Halvannet år etter at tilbudet om lysbehandling i Bardu forsvant, er det tilbake igjen. Det gleder sykepleier Kristin Stålesen Berge.

Publisert Sist oppdatert

Lysbehandling gis til pasienter med hudsykdommer som psoriasis og eksem, og har vist seg å ha meget god effekt. Kristin Stålesen Berge forteller at tilbudet fantes tidligere, men forsvant da TMS ble lagt ned.

– Det er et stort behov for et slikt tilbud her, og det var mange som ble oppriktig lei seg da tilbudet forsvant, sier Berge.

Det var i slutten av januar at tilbudet kom på plass igjen, som et resultat av et samarbeid mellom UNN og Bardu kommune. I perioden da tilbudet manglet, måtte pasientene ta turen til Finnsnes eller Narvik. Og det har ikke vært uproblematisk.

– Selve lysbehandlinga tar bare noen minutter. Men de som får lysbehandling, får det ofte for eksempel tre ganger i uka i fire til seks uker. For folk i arbeid betyr det at de egentlig må være bortimot fullt sykemeldt, sier Berge.

Og for skoleungdom betyr det tapt undervisning tre dager i uka i de ukene behandlinga pågår.

– De skal jo kunne henge med både faglig og sosialt, og fravær er fravær, selv om de har gyldig grunn til fraværet. Med tilbudet nærmere slipper de å bruke så mye tid, sier Berge.

Hudlege

Tilbudet om lysbehandling gis for tiden tre dager i uka. I tillegg kommer overlege Dagfinn Moseng fra hudpoliklinikken jevnlig for å ha konsultasjoner med pasienter. Dermed kan pasientene slippe å dra til Tromsø for å treffe hudlegen.

– Hudsykdommer er kroniske sykdommer, og er ofte svært tidkrevende for pasienten med smøring og behandling. Ved at de får lysbehandling kan de ofte slippe å bruke så sterke kortisonpreparater, sier Berge.

Hun forteller at lysbehandling er spesielt viktig nå om vinteren. For vekslinga mellom kald og tørr luft og mild og fuktig luft, er hard for dem med hudproblemer. Og de som har hatt lysbehandling før, kan komme raskt i gang hvis de tar kontakt med fastlegen og sørger for at det på henvisninga står at de vil ha behandling i Bardu.

– Denne gruppa kan få henvisning raskt, og så kan vi starte med behandlinga før de har hatt konsultasjon hos hudlegen. Vi har god tid til å hjelpe pasientene, og i noen tilfeller har folk fått time bare ei uke etter konsultasjon hos fastlegen, sier Berge.

Powered by Labrador CMS