Språkkafé ønsker flere frivillige:

SOSIALT: Sanitetskvinnene ønsker at flere skal støtte opp om tilbudet til de fremmedspråklige. Foto: Privat
SOSIALT: Sanitetskvinnene ønsker at flere skal støtte opp om tilbudet til de fremmedspråklige. Foto: Privat

– Må prate for å bli integrert

BALSFJORD: Dersom du har én time å avse, én dag i måneden – så ønsker sanitetskvinnene din hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Den første lørdagen hver måned arrangerer Sørkjos sanitetsforening språkkafé på folkebiblioteket på Storsteinnes. Målet er at kommunens fremmedspråklige skal ha en arena å lære seg norsk på, utenom voksenopplæringa.

– Ingen blir integrerte om man ikke blir kjent med dem. Når vi møtes i butikken så kan vi slå av en liten prat. For dem er det helt fantastisk. Det jeg har erfart ved å bli kjent med dem, er at vi er mer lik enn ulik hverandre, sier Ann-Inger Kongsli i Sørkjos sanitetsforening.

Hjelpekort

Hun forteller at det varierer hvor mange som møter opp på kaféen, men vanligvis mellom to til ti personer. Aller helst skulle hun sett at det var en språkvenn per besøkende – slik at alle hadde noen å snakke med hele tiden.

– Vi trenger at flere frivillige melder seg. Nivåene er så forskjellige, og alle har ulike norskkunnskaper. Så dersom man kun snakker med den ene, så sitter det noen som kanskje kan mer norsk, og det blir kjedelig for dem. Vi må hele tiden sjekke at vi har forstått hverandre riktig, sier Kongsli.

Hun forteller at sanitetskvinnene tar i bruk hjelpekort i samtale med de fremmedspråklige.

– Framover tenkte jeg at vi skulle lage collage av aviser og snakke litt om hva vi leser og forstår av det.

Ut i naturen

Sanitetsdamene er ofte pensjonister. Kongsli kunne tenke seg at også yngre stiller opp som språkvenner for de som trenger det.

– Vi har noen flittige damer som bruker å komme. De er flinke og er en ressurs å ha med seg. Men vi trenger flere, sier hun.

Kongsli ønsker på sikt å ta de fremmedspråklige med seg ut i naturen.

– Mange er redde for bjørn og tror det er farlige dyr i skogen. Så det hadde vært fint å vise dem naturen vår. Og kanskje plukka litt bær og slikt sammen, sier hun.

De som ønsker å hjelpe til, kan enten kontakte sanitetsforeninga i Storsteinnes-området, eller rett og slett møte opp når det er språkkafé.

Powered by Labrador CMS