TRENGER MER PLASS: Kirkegården på Sagelv (bildet) vil snart trenge en ny utvidelse. Men aller mest prekært er behovet for utvidelse av Vang kirkegård. ARKIVFOTO Foto: Leif A. Stensland
TRENGER MER PLASS: Kirkegården på Sagelv (bildet) vil snart trenge en ny utvidelse. Men aller mest prekært er behovet for utvidelse av Vang kirkegård. ARKIVFOTO Foto: Leif A. Stensland

Må utvide Vang kirkegård

BALSFJORD: Kirkegården på Vang er snart full. - Utvidelsen av kirkegården må planlegges, tegnes og godkjennes, men denne saken er det kontroll på, sier Oddvar K. Skogli, leder i Balsfjord og Malangen menighetsråd.

Publisert Sist oppdatert

For snart to og et halvt år siden henvendte Balsfjord og Malangen menighetsråd seg til Balsfjord kommune om behovet for utvidelse av Vang kirkegård. I sommer kom svaret fra kommunen, der det inviteres til møte den 22. august. Kommunen skriver i sitt brev til menighetsrådet at utvidelse av kirkegården på Vang vil innebære endring av eksisterende reguleringsplan, samt eventuelt grunnerverv. Leder i Balsfjord og Malangen menighetsråd, Oddvar K. Skogli, betegner situasjonen for Vang kirkegård som kritisk.

- Der er det ikke mange plasser igjen. Vi har purret på kommunen gjentatte ganger, men de har vært veldig trege. Så hadde vi møte med dem før ferien, og da løsnet det litt, sier Skogli.

Han forteller at det er kommunen som har ansvar for at det skal finnes nok gravplasser, og at det ikke er menighetsrådets ansvar. Han mener at prosessen for å utvide Vang kirkegård nå er under kontroll, etter at det viste seg at menighetsrådet eier et areal utenfor dagens gjerde til kirkegården.

- Dermed ble prosessen litt lettere, sier Skogli.

Men selv om grunnervervet ser ut til å være i orden, påpeker han at prosessen likevel tar tid. Graver må tegnes inn og kirkegården skal godkjennes.

Mange begravelser

Skogli forteller at de fleste kirkegårdene i kommunen har god plass. Foruten at det er snart fullt på Vang kirkegård, mener Skogli det er på tide å se på ny utvidelse av Sagelv kirkegård også.

- Det er ikke så mange år siden vi utvidet Sagelv kirkegård, men den fylles fort opp igjen. Vi er helt på landstoppen når det gjelder dødsfall og har over 80 begravelser i året, sier Skogli.

Det er mange kirkegårder i Balsfjord, men Skogli forteller at det per i dag ikke er noen diskusjon å redusere antallet. Årsaken er at de fleste kirkegårdene i distriktene har god plass. Men om det en dag skulle bli slik at noen som dør i ei bygd må begraves i ei annen bygd, peker Skogli på at det i så fall er kommunens ansvar.

- Men vi har også en annen ting som vi må ta skikkelig tak i. Kommunen har bosatt en del flyktninger, og en del av dem er muslimer. Og de skal ha egen gravplass. Jeg kjenner til en annen kommune der to bosatte flyktninger døde, og de måtte overføres til Tromsø for gravlegging. Det ble ikke billig for kommunen. Jeg har tatt opp dette som en interpellasjon i kommunestyret tidligere, men ingen ting har skjedd ennå, sier Skogli.

Powered by Labrador CMS