Klare for andre året på rad:

FESTIVALKLAR: Malangen tar fatt på ny festival første helgen i juli. ARKIVFOTO: Kari Anne Skoglund
FESTIVALKLAR: Malangen tar fatt på ny festival første helgen i juli. ARKIVFOTO: Kari Anne Skoglund

Malangen kystkulturlag inviterer til festival

I fjor ble Saga kunst- og visefestival fusjonert med Malangen kystkulturfestival. Etter startvansker håper de på oppsving i år.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kom ikke i gang slik vi ønsket, og under pandemien var engasjementet lavt, sier Arild Eide som leder i Malangen Kystkulturlag.

Tøffe pandemiske restriksjoner gjorde planleggingen av fjorårets festival vanskelig. Medlemmene i Malangen kystkulturlag hadde ikke anledning til å treffe hverandre så mye de ønsket månedene før festivalen skulle gå av stabelen. Arrangementet i seg selv gikk heller ikke uten restriksjoner, men i år er normaliteten tilbake.

– Nå er vi ordentlig i gang, sier Arild Eide.

Skrekkelig artig

Festivalen starter fredag første helga i juli. Ordfører i Balsfjord kommune åpner festivalen fredag ettermiddag med en tale i Sør-Malangen samfunnshus, og i etterkant skal Arild Eide holde et foredrag som hinter sterkt om ny nasjonal turistvei og en planlagt utescene ved Aursfjordsaga

– Vi jobber med å få plass en utescene og har allerede fått skisse av arkitekt Tord Kvien. Nå venter vi på finansiering og tilslag fra kommunen, sier Lill-Karin Elvestad i Malangen Kystkulturlag.

Senere på kvelden er det duket for humor og fortellerkveld med Tore Skoglund og Fritjof Nordnes. Duoen har tidligere opptrådt på Saga kunst- og visefestival, men det er åtte år siden. Senjaværingen Tore Skoglund er en anerkjent komiker og er mest kjent for sitt tette samarbeid humorlegenden Arthur Arntzen. Arild Eide trekker humorshowet frem som en av helgas høydepunkter.

– Fritjof er jo lokal og jobbet som lærer på Sand Skole før han ble showman, forteller Arild Eide.

Nytt pågangsmot

Malangen Kystkulturfestival er nyoppstartet i festivalsammenheng, men flere av pådriverne har erfaring fra forløperen Saga kunst- og visefestival. Den pågikk i perioden 2013 til 2018 og var et ambisiøst prosjekt med flere kjente artister gjennom årene, deriblant Ole Paus.

– Trykket på oss som arrangerte ble stort, og begrenset kapasitet på bygdehusene i området gjorde at vi bestemte oss for å ta en pause, sier Lill-Karin Elvestad.

På den nye festivalsatsningen er oppbygningen annerledes. De forskjellige aktørene og bidragsyterne er selv ansvarlige for sitt, noe som letter det administrative arbeidet. Bredden i aktivitetstilbudet er også utvidet, det samme er festivalens geografiske utgangspunkt.

– Vi kontaktet flere personer i området, blant annet Johan Robertsen for å blåse liv i ny festival, sier Elvestad.

Noe for enhver smak

– Vi håper flest mulig kommer, selv om vi ikke har noe mål om hvor mange som tar turen innom, sier Arild Eide.

Det geografiske området for den nye festivalen er større enn forløperen. I år som i fjor vil det finnes tilbud fra Sand nesten ytterst i fjorden til yttersiden ved Aursfjordbotn. Noe som gjør aktivitetstilbudet enda større. Langs kystveien som knytter Malangen og Målselv sammen vil flere gårder åpne opp dørene. Det vil også være mulig å besøke flere galleri og se forskjellige kunstutstillinger. I tillegg vil det være aktiviteter som quiz, bokprat, friluftsgudstjeneste og dåp av ny båt

– Målsetningen er å vise Malangen fra sin beste side og gi et aktivitetstilbud til de som bor her, avslutter leder i Malangen kystkulturlag, Arild Eide.

Powered by Labrador CMS