I helga går landets største dugnad av stablene:

KOMMUNEKOMITÉEN I MÅLSELV: Eldbjørg Hillestad, leder Lise Tråsdahl, Hanne Storteig, Anette Emet, Line Presthaug og Kristin Elverum Tråsdahl. Reidun Aspmo og Laila Therese Johnsen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Kari Anne Skoglund
KOMMUNEKOMITÉEN I MÅLSELV: Eldbjørg Hillestad, leder Lise Tråsdahl, Hanne Storteig, Anette Emet, Line Presthaug og Kristin Elverum Tråsdahl. Reidun Aspmo og Laila Therese Johnsen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Kari Anne Skoglund

Målselv, Bardu og Balsfjord håper du vil ta søndagsturen for Care

MÅLSELV: Søndag går årets TV-aksjon av stabelen. I Balsfjord, Målselv og Bardu trengs fortsatt noen bøssebærere.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag var damene i Målselvs kommunekomité for TV-aksjonen samla for å klargjøre 102 bøsser. I år er fem av ni medlemmer nye, og for 15. gang er det frivilligsentralen i Målselv som har ansvaret for å lede det frivillige arbeidet her i det som er landets største, årlige dugnad. Ei lita uke før bøssene skal ut til alle husstandene i den langstrakte kommunen, er det fortsatt noen områder som trenger flere til å gå ut med bøssene.

- Vi mangler fortsatt bøssebærere i området Krokbekken-Andslimoen-Velta/Fleska-Buktamoen. Og i hele Heggelia. Vi vet ennå ikke om vi får nok soldater til å gå med bøsser i Heggelia, slik Forsvaret har brukt å stille med i en årrekke. Det er et område som går fra Bardu grense og ned til Andselv. Hun som har ansvaret for området i kommunekomiteen, har nå begynt å se seg rundt etter sivile som kan gå der, sier kommunekomitéleder og daglig leder for frivilligsentralen, Lise Tråsdahl.

Går for kvinner

Hun har fortsatt et håp om at det vil bli soldater som går med bøssene i Heggelia. Men skulle det ikke gå seg til, har hun stor tro på at det vil løse seg allikevel.

- Områdene vi mangler bøssebærere til, er de tettest befolka områdene vi har. Med så mange folk til sammen kan jeg ikke innbille meg noe annet enn at vi må klare å finne folk. I Heggelia har sivilbefolkninga sluppet å gå i årevis. Alle som trår til som bøssebærere, er med for fellesskapet, og de gjør noe godt for andre. Det er en liten innsats sammenligna med hvor mye det betyr for mottakerne av årets TV-aksjon.

TV-aksjonen NRK 2019 går til organisasjonen Care og deres arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

Trengs i Bardu og Balsfjord

Det er ikke bare det mest befolkningstette området i Målselv som er i beit for flere bøssebærere. I Balsfjord er det spesielt i den nest største delen av kommunen de trenger folk til å gå med bøsser.

- Vi trenger spesielt flere bøssebærere i Nordkjosbotn og Aursfjord-Nordfjord-området, og jeg håper gamle og nye bøssebærere melder seg til dugnaden. Vi tar også gjerne imot flere bøssebærere i hele kommunen. Vi kan aldri få nok eller for mange, sier ordfører Gunda Johansen, som er kommunekomitéleder i Balsfjord.

Fakta om TV-aksjonen

  • TV-aksjonen har vært gjennomført hvert år siden 1974 og er blitt en tradisjon i Norge. Aksjonen er verdens største innsamlingsaksjon målt i innsamlede midler per hode og antall frivillige.
  • 2,3 mill. husstander skal få besøk av våre bøssebærere i 2019 nordmenn har siden 1974 samlet inn 9 milliarder.
  • Årets TV-aksjon går til organisasjonen Care og skal skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi 400 000 kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.
  • Kvinner og barn rammes hardest av fattigdom, og kvinner har ikke de samme mulighetene og rettighetene som menn. Færre kvinner får gå på skole, de tjener mindre og eier sjeldnere land enn menn. De har mindre sjanse til å få egen inntekt og blir oftere utsatt for vold i hjemmet, på arbeidsplassen og i samfunnet ellers.
  • I utviklingsland er bare én av ti landeiere kvinner, og 104 land har fremdeles lover som forbyr kvinner å ta enkelte jobber. Sosiale normer i mange land begrenser mulighetene kvinner og unge jenter har. Med årets TV-aksjon skal vi gjøre noe med dette, slik at kvinner får mulighet til å skape et bedre liv for seg selv og sin familie.
  • Med pengene fra årets TV-aksjon skal Care gi 400 000 kvinner opplæring i å starte egen bedrift, få egen inntekt, mulighet til å spare og låne penger, rett til å bestemme over egen kropp og til å delta og bli hørt i politikken og i lokalsamfunnet. Dette gir ringvirkninger for mer enn 1,5 millioner mennesker i noen av verdens fattigste land.
  • TV-aksjonsmidlene går til Cares arbeid i ni land: Niger, Mali, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.

Fakta: bli med.no

I Bardu er det frivilligsentralen og daglig leder Bernt Lamøy som har det samme ansvaret. Budskapet derifra er det samme som i Balsfjord og Målselv.

- Vi trenger flere bøssebærere, og vi trenger folk i hele kommunen. Erfaringene våre er at det er enklere å få tak i bøssebærere i sentrum, så vi oppfordrer spesielt folk i dalene til å komme på banen. Ta gjerne med unger og ta søndagsturen som bøssebærer. Jeg har bestilt det samme fine været som vi har i dag, mandag, sier han.

Og understreker at de serverer kaffe, saft, kaker og frukt etter endt tur for bøssebærerne, noe de også gjør i Balsfjord og Målselv.

Powered by Labrador CMS