– TRIST: Ordfører Helene Rognli (H) syns det er trist at Målselv i snitt har hatt landets laveste valgdeltakelse de siste tjue årene. Foto: Cathrine Skogheim
– TRIST: Ordfører Helene Rognli (H) syns det er trist at Målselv i snitt har hatt landets laveste valgdeltakelse de siste tjue årene. Foto: Cathrine Skogheim

Målselv har landets dårligste valgdeltakelse

I løpet av de fem kommunevalgene som har vært avholdt de siste 20 årene, er kommunen helt sist. Bardu kommer derimot bra ut.

Publisert Sist oppdatert

Målt opp mot all valgdeltakelse ved de fem siste kommunevalgene fra 1995 til 2011, kommer Bardu ganske godt ut. I hele Norge har det vært et gjennomsnittlig oppmøte på 61,5 prosent – mens snittet i Bardu kommune ligger på 63,2 prosent. Tilsvarende for Målselv kommune er bare 52,9 prosent, som er minst i hele Norge. Balsfjord har et snitt på 58,7 prosent.

Det viser en undersøkelse vi har gjort på bakgrunn av valgdeltakelsen i de fem valgene fra og med 1995 til og med 2011. Oppmøte foran urnene har generelt vært lav i Norge ved lokalvalg. Vi er bak Danmark, og enda lenger bak Sverige.

– Det er en utbredt oppfatning at et demokrati krever et visst omfang av engasjement og deltakelse for å være levedyktig på sikt. Det er en bekymring for at politiske beslutninger ikke oppfattes som legitime hvis det er få velgere som står bak representanten, poengterer Øyvin Kleven, rådgiver hos Statistisk sentralbyrå i forbindelse med temaet.

Terror ga økning

Det er derfor gledelig å se at det har vært økning i valgdeltakelsen ved kommunevalgene både i 2007 og 2011. Og det knyttes stor spenning til om denne tendensen vil fortette også ved høstens valg. Kleven minner om forløpet til forrige valg:

– Dette var et lokalvalg i skyggen av terroraksjonen 22. juli. Gjerningsmannen hadde en politisk motivasjon for drapene, og mange så terroren som et angrep på det norske demokratiet, og et mulig svar på angrepet var derfor å støtte demokratiet ved å delta i valget.

Ved forrige korsvei i 2011 var deltakelsen i Norge på 64,2 prosent. Det var opp hele tre prosentpoeng fra fire år tidligere. En titt på de lokale tallene viser at deltakelsen i Bardu var på 67,1 prosent for fire år siden, noe som var en oppgang på hele 4,9 prosentpoeng. Økningen var altså enda mye større i Bardu enn på landsbasis.

I Målselv kommune var det 58 prosent av de stemmeberettigede som gjorde sin borgerplikt ved forrige kommunevalg, noe som faktisk var en økning på voksne 6,6 prosentpoeng. Balsfjord hadde en økning på 1,3 prosentpoeng, og endte på 63,6 prosent sist.

Valgdeltakelsen har alltid vært lavere ved lokalvalg enn ved stortingsvalgene. Det spiller da også inn at kun norske statsborgere kan stemme ved stortingsvalg, mens også utenlandske statsborgere som har bodd her i minst tre år, kan stemme ved kommune- og fylkestingvalget. Samt alle nordiske personer bosatt i Norge. Rekorddeltakelsen i kommunevalg i Norge i nyere tid var i 1971 og 1979, da deltakelsen var på om lag 73 prosent.

Rangering Kommune-Norge

Vår undersøkelse dreier seg altså om snittet for valgene i årene 1995, 1999, 2003, 2007 og 2011. En slik gjennomgang gir en god pekepinn for om deltakelsen generelt er god eller dårlig i kommunen. Med et snitt på 63,2 prosent oppmøte, finner vi at Bardu er midt i haugen som den 221. beste av landets 430 kommuner. Målselv kommune er nummer 430 og helt på jumboplass. Balsfjord er heller ikke høyt oppe på sin 358. plass. Det betyr at det er mange småkommuner som plasserer seg foran. De mest folkerike kommunene trekker det samlede snittet ned.

Aller best ut kommer Rømskog i Østfold – med et snitt på 82,7 prosent. I Troms er det Lavangen som topper, med 73,3 prosent valgdeltakelse.

Powered by Labrador CMS