HAR INGEN HASTVERK: Varaordfører Helene Rognli, som for tida fungerer som målselvordfører, sier at kommunen først må ta debatten, før da avgjør om de skal følge etter Bardu og innføre fjelloven. Foto: ARKIVFOTO: CATHRINE SKOGHEIM
HAR INGEN HASTVERK: Varaordfører Helene Rognli, som for tida fungerer som målselvordfører, sier at kommunen først må ta debatten, før da avgjør om de skal følge etter Bardu og innføre fjelloven. Foto: ARKIVFOTO: CATHRINE SKOGHEIM

Målselv vil ta debatten om fjelloven

MÅLSELV/BALSFJORD: Målselv vil ta debatten før da avgjør om de skal følge i Bardus fjellov-fotspor.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke vedtok Bardus kommunestyret at de skal ta i bruk fjelloven. Ved å la loven råde, må de opprette et lokalt fjellstyre etter lovens bestemmelser. De var den andre kommunen i Troms som gjorde dette. Storfjord var den første kommunen som tok steget ut. Også i Nordland har flere kommuner bestemt seg for å la fjelloven gjelde hos dem. Mens saken har vært i vinden i Bardu ei stund, har den ikke vært på dagsordenen i nabokommunen Målselv ennå. Men det kommer.

– I Målselv skal vi ta debatten, og vi vil starte den i kommunestyret til høsten. Det har ikke vært noen krav om eller andre henvendelser til kommunen angående bruken av fjelloven, så derfor har det ikke vært et tema for oss tidligere. Vi har ingen hastverk, og vil ha fakta om saken mens vi tar debatten, sier varaordfører Helene Rognli, som for tida fungerer som ordfører.

Trenger fakta

Hun forteller at det til kommunestyret skal bli lagt på bordet informasjon om virkningene og konsekvensene ved å ta i bruk fjelloven i Målselv. Selv sitter Rognli i landsstyret for nasjonalparkforvaltninga, og hun er varamedlem i Utmarkskommunenes sammenslutning. Der har de merket at det er et trykk fra spesielt Nordland-kommuner angående saken. Stortinget har bestilt ei utredning av innføring av fjelloven i Troms og Nordland. Rognli sier at Målselv trenger å ta debatten, før de konkluderer med om kommunen vil ønske fjelloven velkommen.

– Målselv er opptatt av at det ikke skal være slik at noen har større rettigheter, mens andre har få rettigheter. Vi er opptatt av at det skal være likebehandling for alle. I den politiske debatten vil vi invitere foreninger og aktører saken angår for å få fram deres syn, sier hun.

Hun forteller at Målselv ikke har møtt på problemer knyttet til Statskogs forvaltning, og at hun ikke er sikker på at forvaltningsendringer på statsgrunn nødvendigvis vil gi bedre forhold enn de allerede har i dag.

– I Målselv har vi ikke hatt noen problemer med Statskog eller nasjonalparken. Heller tvert imot, vi har en forvaltning som fungerer godt, sier hun.

Liten aktualitet i Balsfjord

I Balsfjord har heller ikke fjelloven vært et aktuelt tema.

– Innføring av fjelloven har ikke vært til diskusjon eller tema i Balsfjord, bekrefter ordfører Gunda Johansen.

Hun påpeker at det har sine naturlige grunner.

– For oss er situasjonen en helt annen enn i Bardu og Målselv, for i Balsfjord har vi ikke så mye områder med statsgrunn. Vi har relativt lite av det, så problemstillinga angår ikke oss i like stor grad som nabokommunene, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS