SMÅSTEIN: - Den store steinen som lå her tidligere har blitt gravd ned igjen. Det er bare småstein igjen, og de stopper ikke sanden som vaskes ut, mener Tore Nilsen. Foto: Cathrine Skogheim
SMÅSTEIN: - Den store steinen som lå her tidligere har blitt gravd ned igjen. Det er bare småstein igjen, og de stopper ikke sanden som vaskes ut, mener Tore Nilsen. Foto: Cathrine Skogheim

Målselvdeltaet forandres av sand

MÅLSNES: Tore Nilsen er bekymret for at sjøgrunnen skal bli fullstendig ødelagt på Målsnes.

Publisert Sist oppdatert

I 2011 la Målselv kommune ny vann- og kloakkledning på ei strekning på nærmere fire kilometer på Målsnes. Da startet problemene.

– Før de startet arbeidet lå det store steiner i elvekanten. De skulle aldri ha vært rørt. Om de hadde latt dem ligge, ville det fortsatt vært stabilt. Nå er det store mengder sand som vaskes utover hele tida, sier Nilsen.

Kommer ikke ut med båt

Han forteller at den naturlige elveforbygninga ble borte da kommunen startet sitt arbeid for tre år siden.

– En og annen stein er igjen, men de er så små at de ikke stopper sanda som kommer. Det må være snakk om at det allerede er flere tusen kubikkmeter som er blitt vasket ut, mener han.

– Tidligere var det bra djupt her, men nå har sand blitt vasket ut og lagt seg der det tidligere var djupt. Vi kommer oss nesten ikke ut med båt lenger. Hittil er det tre eiendommer som er berørt, og til neste år vil nok vi også bli det, sier han.

Verneområde

Nilsen er ikke fornøyd med arbeidet kommunen har gjort.

– Det var vel ikke tenkt på hvilke konsekvenser arbeidet ville få. Den eneste løsninga vil nok være å plastre den kanten som har blitt borte, mener han.

Nilsen forteller at den store steinen som tidligere stoppet sanden, har blitt gravd ned igjen.

– Det vil kanskje stagnere, det vet man jo ikke, men så langt har vi sett stor forskjell fra år til, år og til sammen er nærmere 250 meter blitt vasket ut, sier han.

Han mener det ville gått bra om kommunen hadde lagt vann- og kloakkledninga nærmere veien.

– Det er et verneområde, og det skal graves med omhu. Om det hadde vært litt mer gjennomtenkt når arbeidet startet, ville det nok gått bra. men slik det er nå, er hele målselvdeltaet forandret, sier han.

– Vil bli helt ødelagt

Selv om kommunens arbeid har gjort fjæra grunnere, er han likevel fornøyd med den nye vann- og kloakksituasjonen.

– Vi er storfornøyd med vann og kloakk nå. Vannet og elva er renere, og det har blitt mer fugle- og fiskeliv. Men det er et bra stort felt som er tatt, og fiskeplassene vi hadde i fjæra er borte. Det har blitt for grunt, sier han.

Bare i vinter har feltet vokst med 50-60 meter under isen.

– Jeg trodde det skulle stagnere etter ett år, men det har bare ekspandert. Om det ekspanderer enda mer, vil sjøgrunnen etter hvert bli helt ødelagt. Det er for galt at det skal være som dette, sier Nilsen.

P.S. På grunn av ferieavvikling i Målselv kommune lyktes det ikke Nye Troms å få en kommentar til denne saken i går ettermiddag.

Powered by Labrador CMS