HAR IKKE SJEKKET: Ola Ivar Aarskog er travelt opptatt med skogshogst og overlater selvangivelsen sin til en regnskapsfører. Han er derfor én av de knappe 15 prosent av Målselv innbyggere som ikke har sjekket selvangivelsen sin elektronisk. Foto: Malin C. S. Myrbakken
HAR IKKE SJEKKET: Ola Ivar Aarskog er travelt opptatt med skogshogst og overlater selvangivelsen sin til en regnskapsfører. Han er derfor én av de knappe 15 prosent av Målselv innbyggere som ikke har sjekket selvangivelsen sin elektronisk. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Målselvinger flinkest i fylket

MÅLSELV: Målselv ligger på topp i Troms når det gjelder å sjekke selvangivelsen sin elektronisk. Men Ola Ivar Aarskog er én av de som aldri har sjekket selvangivelsen på nett.

Publisert Sist oppdatert

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg har regnskapsdame som gjør arbeidet for meg, sier Aarskog.

Han driver gård med skogshogst og salg av tørrhøy, et arbeid han har holdt på med i over 30 år. Så han har andre ting å gjøre enn å sitte på nett å se gjennom selvangivelsen sin. Aarskog husker godt da han måtte gjøre regnskapet selv.

– Det var et mareritt å sitte til langt utpå natta. Så måtte jeg levere selvangivelsen i åpen kasse på Moen, sier han.

Selv om han ikke bruker internett, har en regnskapsfører gjort arbeidet betydelig lettere. Aarskog stoler på at hun vet hva hun gjør, og at regnskapet stemmer. Selv om han selv ikke er bruker av internett, tviler han ikke på at skatteetatens elektroniske løsning er et godt tilbud.

– Det er nok mange som sjekker på nett, sier han.

Og det siste har han rett i. Hele 85,5 prosent av innbyggerne i Målselv har logget seg inn på skatteetatens hjemmesider for å sjekke selvangivelsen sin. Med det troner Målselv lista til Troms, og målselvingene stikker seg ut på landsbasis også.

– Dette er helt i toppsjiktet på landsbasis også. Målselv ligger knepent bak Asker som ligger på topp, og er på en sjetteplass, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Kibsgaard ved Skatt Nord.

Bardudølene har også vært flinke til å sjekke selvangivelsen, med 84,3 prosent to dager før fristen. I Balsfjord har 81,9 prosent sjekket selvangivelsen elektronisk, så også de ligger litt over landsgjennomsnittet. Kibsgaard tror store avstander i Nord-Norge kan være noe av grunnen til at nordlendinger har vært flinkere til å ta i bruk elektroniske hjelpemidler tidlig, og at man derfor har fått innarbeidet seg en rutine ved å sjekke selvangivelsen på nett.

– Jeg synes det er kjempeartig. Jeg ser at vi i nord er flinke, og synes det er veldig flott, sier hun.

Damer flinkest

På landsbasis er damer flinkest til å sjekke selvangivelsen, og to dager før fristen har 82,6 prosent av alle damer vært inne og sjekket selvangivelsen sin på skatteetaten.no. Av mennene er det fortsatt 20 prosent som ikke har logget seg inn elektronisk. I tillegg er ungdom under 23 år dårligere til å sjekke selvangivelsen enn resten av den voksne befolkninga, og tallet daler også på de som er over 70 år. Selv om Målselv har vært flink, er det fortsatt nesten 15 prosent som ikke har sjekket selvangivelsen.

– Vi håper de siste prosentene tar seg tid til å sjekke tallene, sier Kibsgaard.

På landsbasis er det fortsatt 650 000 personer som ikke har åpnet selvangivelsen elektronisk, og i dag er siste frist for å få sjekket at tallene stemmer. For selv om selvangivelsen er forhåndsutfylt, kan det være ting som er feil eller som ikke er tatt med. Nytt for i år er at skatteetaten har gjort grep for å gjøre utfyllinga av selvangivelsen lettere.

– Vi har utviklet en tjeneste som heter «Sjekk skatten min», som steg for steg tar deg gjennom selvangivelsen, sier Kibsgaard.

Powered by Labrador CMS