Målselvlaksen – utenfor fare?

Illustrasjonsfoto: Terje Tverås
Illustrasjonsfoto: Terje Tverås

«Dersom Havforskningsinstituttets beregninger er korrekte, må SUM straks slå alarm og sette i gang med forebyggende arbeid allerede nå.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Odd-Helge Utby, leder Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget (SUM), gir en omfattende redegjørelse for villaksens tilstand i Målselvvassdraget (Nye Troms 6. desember). Hovedinntrykket av tallmaterialet SUM bygger på, viser at innslaget av oppdrettslaks er liten. Leseren kan lett komme til den erkjennelse at genetisk innkryssing derfor er ubetydelig. Riktignok vises det til Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, som påviser for stort innslag av oppdrettsgener i villaksen sammenlignet med genprøver fra 70- og 80-tallet. Hva «for stort innslag» betyr i denne sammenheng, er uklart.

Havforskningsinstituttet beregner (med 95 % sikkerhet) innslaget av rømt oppdrettslaks til over 20 % i Målselva og betegner risikoen for genetisk påvirkning for stor. Elva klassifiseres med faregrad RØD, som betyr: Tilstand svært dårlig (Hi.no. Risikorapport 2018). Dette er tall og klassifiseringer som står i sterk motsetning til SUMs registreringer over forholdet mellom villaks og oppdrettslaks, og graden av genetisk påvirkning. Dersom Havforskningsinstituttets beregninger er korrekte, må SUM straks slå alarm og sette i gang med forebyggende arbeid allerede nå.

Les også: Målselvlaksen - en hybrid?

SUMs statistiske oversikt over antall fisk passert laksetrappa fra år 2000 og fram til 2018 viser 236 oppdrettslaks av i alt 73 746 laks, tilsvarende 0,4 %. For 2018 er forholdet laks/oppdrettslaks det samme, 0,4 % Det tilsvarende antall oppdrettslaks estimert etter Havforskningsinstituttets anslag på 20 % tilsier at minst 1600 oppdrett/hybrider gikk opp i vassdraget, ikke 27 som SUMs registreringer viser.

Forskjellen mellom SUMs og Havforskningsinstituttets registreringer viser at den målemetoder som i dag brukes, er upålitelige og gir feilaktig informasjon om forholdet villaks/oppdrettslaks i vassdraget. Sannsynligheten for at flere tusen hybrider og oppdrettslaks invaderer og gyter i Målselva de nærmeste årene, uten at de registreres og tas ut, er derfor stor. Med tanke på oppdrettsnæringas ekspansjon i elvas nære havområder og næringens uvilje til å bygge rømningssikre anlegg og igangsette gjenfangst, ligger vassdraget vårt åpent og ubeskyttet. Dette kan ikke lenger fortsette.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS